Vilka är symtomen på Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är ett tillstånd som förvärrar tarmen. Det kallas ibland inflammatorisk kolit eller ulcerös kolit. Det tenderar att göra sitt första framträdande i människor 16-21 år gamla, men vissa barn kan också visa tidiga symtom på Crohns sjukdom. Allt eftersom sjukdomen fortskrider, många symptom uppstår. Den primära symtomet är försämring och död i tarmen vävnad, ofta kräver operation för att resect i tarmen.

Människor kan märka smärta i tarm regionen, och produktion av slem, blodig eller var fyllda avföring. Vanligtvis är dessa symtom tyder på att Crohns sjukdom drabbar tunntarmen. Områden av den sjuka tarmen kan förekomma och kan varvas med friska delar av tarmen. Tillräckligt allvarligt för sjukdom tyder operation för att avlägsna sjuk vävnad.

Crohns sjukdom kan gå in eftergift för tidsperioder. Människor kan vara symptomfri ett tag, och sedan återigen börja uppleva försämring av tarmen vävnad. Medicinering kan hjälpa förlänga eftergift perioder men i sista hand kan inte garantera att ett återfall av Crohns sjukdom inte kommer att hända. Praktiskt taget alla människor med Crohns sjukdom ansikte minst en operation, och många har flera operationer för att hantera sjukdomen under sin livstid.

När Crohns sjukdom är aktiv kan också notera vissa mindre vanliga symtom. Huden runt ändtarmsöppningen kan bli inflammerad, irriterad, och vara benägna att utveckla hemorrojder. Dessutom kan människor utveckla hud taggar runt anus som är rött till blått eller lila i färgen. Dessa kan orsaka irritation och obehag.

Många människor med Crohns sjukdom verkar också mer benägna att allergier mot mat och pollen, och kan också ha astma. Innan Crohns sjukdom är aktiv, människor som är drabbade kan ha en historia av mun skador, artrit, och infektioner ögat. Dessutom kan de ha mindre klubbar på fingrarna, vilket gör att fingertopparna förefaller oproportionerligt större än finger storlek.

blod kan också visa att levern inte fungerar på riktigt samma sätt som de utan Crohns sjukdom. Dessutom många har ett lägre immunsvar på vanliga virus. De är mer mottagliga för infektioner på grund av sin undertryckta immunsystemet. Personer med Crohns sjukdom är också mer benägna att utveckla cancer i tarm, en relativt ovanlig cancer för dem utan villkor.

Vissa studier tyder på att operation kan faktiskt förvärra och orsaka en mer komplicerad under Crohns sjukdom. Många tycker att de faktiskt upplever värre symtom efter sin första tarm kirurgi. Det är svårt att säga om detta beror på själva sjukdomen försämras, vilket kräver operation, eller om det kirurgiska ingreppet i sig komplicerar sjukdomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.