Vilka är riskerna med asbest exponering?

asbestexponering kan orsaka långvariga hälsoproblem och med död för människor som utsätts för det. Asbest är ett naturligt förekommande mineral som bryts ur marken. Människor så långt tillbaka som det romerska imperiet var fascinerad av denna mystiska fiber, som kan utsättas för eld och inte bränna. I forna tider, de rika hade lindat vävda av asbestfibrer och placeras i en brand för kremering. Servetter och dukar vävdes från asbestfibrer och efter en måltid, rensade slavarna upp gungade dukar i en eld, ta bort dem efter maten hade brunnit av.

I modern tid var asbest ofta används i byggnadsmaterial. Det ofta användes för att isolera rör och ledningar, eftersom det var brandsäker och ville inte antända när den utsätts för gnistor. Den användes också i tak och golv. Asbest var tillgänglig och billig, så den hamnat hos många byggnadsmaterial.

Vi vet nu att asbest är mycket farligt. Den asbestfibrer är uppdelat i mindre och mindre bitar, och blev till mikroskopiska. Om du undersöka dessa fibrer i mikroskop ser du att de är formade som små spjut. De aldrig bryts ner blir de bara mindre och mindre.

När de mikroskopiska bitar av asbest blir luftburna, de är lätta att inandas eller förtärs. Väl inne i kroppen, är de för evigt, vilket skapar allvarliga hälso komplikationer. Ofta hälsoproblem i samband med asbest inte ytan förrän decennier efter en person utsätts för. Efter en diagnos ställs, finns det inte mycket som kan göras för att behandla många patienter.

De två sjukdomar som utvecklas efter exponering för asbest är mesoteliom och asbestos. Mesoteliom är cancer som utvecklas i mesothelium av vissa organ. Den mesothelium är den skyddande yttre fodret som omger lungorna och bukhålan. Mesoteliom är oftast diagnostiseras i lungorna, antagligen eftersom majoriteten av exponering för asbest är genom inandning.

Mesoteliom är en mycket aggressiv form av cancer. Sitt läge, mellan insidorna av de mesothelium, gör det mycket svårt att behandla kirurgiskt. Den sprider sig oftast snabbt. Mesoteliom har en av de lägsta överleva i någon form av cancer.

Asbestos är en progressiv lungsjukdom med ingen behandling. De symtom som hosta och andfåddhet, blir gradvis värre. Patienten kan få extra syrgas i de senare stadierna av sjukdomen.

Faran med asbestexponering innebär att du bör vara försiktig när ombyggnaden några gamla hus eller byggnad. Om det var byggt före mitten av 1970-talet, finns det en mycket god chans att den innehåller asbest material någonstans. En entreprenör bekant med asbestsanering kan hjälpa dig att säkert ta bort och byta material.

?


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.