Vilka är riskerna med UV-exponering?

Många har hört att de ska skydda sig från för mycket ultraviolett (UV) exponering. Många av dem, men vet inte vad fara föreligger om de inte gör detta. UV-strålar kan orsaka skada på ögon och hud.

Sunburn, som kännetecknas av röd och smärtsam hud, är en gemensam negativ effekt av UV-exponering. I många fall är detta tillstånd uppstår när folk försöker använda solen för att ändra sin hudfärg. Vissa personer använder även UV solarier för detta ändamål, och ibland deras hud blir en oönskad nyans av orange. Solbränna och över-garvning ofta ses som tillfällig, men dessa saker kan ha långsiktiga effekter.

De med ljusare hud är känsligare för UV-strålning än de med mörkare hy, och de ställa sig i riskzonen när de utsätter medvetet sig till överdriven UV-strålar. Albinos, till exempel, är i allmänhet den mest känsliga människan. På grund av ultraviolett exponering många utveckla hudcancer och dö i en relativt ung ålder.

Hudcancer är inte bara en risk för albinos, det kan vara en risk för någon, särskilt de som har ljus hud. Det finns tre typer av hudcancer. Två av dem, basalcellscancer och skivepitelcancer, ofta botas om de upptäcks tidigt. Den tredje typen, melanom, en elakartad form av cancer som är mycket farligt. Både skivepitelcancer och melanom kan leda till döden.

Ultraviolet exponering kan också bränna i ögonen. En person behöver inte försöka stirra på solen för att detta ska ske. Fotokeratit är ett tillstånd där kornea kan skadas av ultraviolett exponering och därmed den lidande brukar resa blind. Detta villkor kan framkallas av att hornhinnan absorberar för mycket UV-B strålar för snabbt.

fotokeratit kan uppstå när UV-B strålar studsa mot en yta, till exempel sand eller snö, och in i ögat. Den tillhörande blindhet är i allmänhet tillfälliga, liksom andra former av solbränna. Det är smärtsamt, dock, och kan leda till problem som exempelvis grå starr senare i livet. Katarakt innebära en minskad insyn i ögats lins. Som ett resultat, det ser ofta suddiga.

Pterygium är ett annat öga problem orsakade av ultraviolett exponering. Detta villkor innebär en tillväxt, som vanligtvis är wing-formad, som utvecklar på ena sidan av ögat. Det kan fortsätta att växa tills den påverkar hornhinnan. Så småningom kan en persons vision att blockeras och kirurgiskt avlägsnande kan vara nödvändigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.