Vilka är de vanligaste IBS symptom?

medicinskt tillstånd som kallas IBS eller irriterad tjocktarm, blandas ofta ihop med andra gastrointestinala besvär, och var en gång betraktas som en psykosomatisk sjukdom som utlöses av stress. Det är nu allmänt erkänd som en fysisk och stressrelaterade tillstånd som drabbar uppskattningsvis 20% av den vuxna befolkningen i någon mån. Vanliga IBS symtom är buksmärta, uppblåsthet, gasbildning bildning, diarré, förstoppning och slem i avföringen. Vissa IBS patienter kan också känna lättnad från dessa IBS symtom omedelbart efter en avföring, medan andra kan uppleva känslan av en ofullständig tarmtömning. Over-the-counter anti-gas eller anti-diarré mediciner kan ge tillfällig lindring, men vissa livsmedel eller stress ofta utlösa en ny cykel av IBS symptom.

Vissa IBS drabbade upplever IBS symptom åtföljs av kronisk förstoppning, medan andra upplever rutinmässigt anfall av diarré. Vissa personer kan uppleva både förstoppning och diarré under olika IBS attacker. Skillnaden mellan IBS-C och IBS-D ligger i det sätt den lidandes tarmkanalen reagerar på den utlösande händelsen. En person har IBS kan orsaka kramper i tarmarna eller kolon som orsakar mat rör sig snabbare än normalt genom matsmältningssystemet, vilket leder till kronisk diarré. En annan persons IBS kan orsaka mat att röra sig långsamt genom matsmältningssystemet och orsakar kronisk förstoppning. Dessa buken spasmer utlösa många av de vanligaste IBS symtom, särskilt uppkördhet, kramper och buksmärta. Detta är också anledningen IBS även kallas funktionell colon, irriterad tjocktarm, spastisk tjocktarm och spastisk kolon.

Det finns en rad teorier om den utlösande mekanismen för IBS symptom. De flesta IBS drabbade inte upplever deras första anfall fram till vuxen ålder, vilket tyder på IBS symtom kan vara relaterade till vuxen-nivå faktorer. En person som upplever höga stressnivåer kan utveckla matsmältningsproblem som leder till IBS. En ohälsosam diet av fet eller stekt mat, eller regelbunden konsumtion av drycker som innehåller koffein eller alkohol kan också vara en faktor. Många människor inte klarar av att smälta mjölkprodukter som innehåller laktos när de blir äldre, och symtomen på laktosintolerans ofta liknar vanliga IBS symtom. Att äta stora måltider istället för små måltider under dagen kan också utlösa IBS symptom.

För närvarande är IBS anses vara en obotlig medicinskt syndrom, men det kan kontrolleras genom medicinering, kostvanor modifiering och livsstilsförändringar. Många IBS drabbade lär sig känna igen vissa livsmedel och drycker som tenderar att förvärra deras tillstånd, även om de flesta läkare tror inte att de livsmedel sig verkligen orsakar IBS. De spasmer i tarmkanalen är mest sannolikt utlöses av en irritation av nerver som styr muskelsammandragningar i tarmarna och kolon. Minska stressen genom avslappningsteknik kan minska svårighetsgraden och varaktigheten av IBS attack, och undvikande av irriterande livsmedel och drycker under en IBS cykel bör hålla IBS symptomen förvärras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.