Vilka är de vanligaste Bråck orsaker?

I allmänhet inträffar ett bråck när en del av kroppen pressar sig igenom en öppning till en annan del av kroppen. Det finns dock flera olika typer av bråck. De vanligaste är ljumskbråck, hiatal bråck, och navel bråck. Bråck orsakerna varierar, och vissa typer av bråck är mer känsliga för vissa verksamheter än andra.

Ett ljumskbråck oftast uppstår när tarmen sticker genom en svag punkt eller en tår i den nedre delen av bukväggen. Som en följd av utstick, skapar det en smärtsam bula. Det är speciellt märkbart när individen med ljumskbråck hostar, böjer sig över, eller lyfter ett objekt.

Även ljumskbråck orsaker kan vara konkret, de kan även förekomma utan någon anledning alls. Den vanligaste ljumskbråck orsaker en ökning av trycket inne i buken och /eller en redan existerande defekt eller svaghet i bukväggen. För många individer, om bukväggen är svag, kommer ljumskbråck förekommer vid födseln på grund av att slemhinnan i magen inte bildades ordentligt. Men för de individer som utvecklar ett ljumskbråck som en vuxen, kan orsakerna är:

? Ålderdom
? Ansträngande aktiviteter-såsom lyft
? Kontinuerlig och kraftfull hosta, såsom typ som är associerade med rökning
? Kronisk förstoppning
? Graviditet
? Fetma
? Kronisk nysningar

En hiatal bråck händer vanligtvis nära öppningen på membranet-särskilt när matstrupen fäster magen. När magen sticker ut genom att öppning genom membranet och in i brösthålan, orsakar det en hiatal bråck. Den medicinska samfundet är fortfarande oense om den exakta hiatal bråck orsaker, men några funderingar är:

? En skada till området
? En medfödd defekt som svaghet i området eller en ovanligt stor hiatal
öppning? Extremt tryck på buken
? Kronisk hosta-till exempel den typ förknippade med rökning
? Kronisk kräkningar
? Graviditet
? Spännare under tarmrörelser
? Upprepade gånger lyft objekt som är tunga

Ett navelbråck vanligtvis inträffar när navelsträngen sticker ut genom en svag punkt i magmusklerna. Det är oftast observerats hos barn, men det kan hända hos vuxna, också. Den navelbråck orsaker kan innehålla en medfödd defekt-i de flesta fall, de reparera sig innan barnet föds. Hos vuxna orsakar typiska härrör från för mycket tryck på buken. Trycket kan komma från en mängd olika källor, till exempel:

? Tunga lyft
? Kronisk hosta-exempelvis den som orsakas av tobaksrökning
? Flera graviditeter
? Övervikt
? Ett överflöd av vätska i buken

Även om bråck orsakerna är relativt lika, en läkare avgör exakt vilken typ av bråck en person har. När orsaken till bråck bestäms, förebyggande är viktigt. Om till exempel ett bråck orsakas av övervikt, bibehålla en hälsosam vikt kommer att bidra till att förhindra dess återkomst. Vissa personer kan bli tillsagda att inte lyfta tunga föremål och andra kan få reda på att sluta röka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.