Vilka är de tecken på förhöjd testosteron?

Överskott testosteron är ett fenomen som både män och kvinnor kan uppleva. Men tecken och symtom av förhöjt testosteron är mycket olika för varje kön. Här är några av de vanligaste tecknen på att en enskild kan uppleva när man hanterar en alltför hög grad av manliga hormoner.

Kvinnor tenderar att ha ett bredare spektrum av negativa tecken när det gäller att förhöjda testosteronnivåer. En av de vanligaste problemen hos kvinnor har att göra med hår. En kvinna kan börja märka utvecklingen av hår ovanför överläppen, eller ett grövre hår på ben och armar. Samtidigt finns det en god chans att hon kommer att drabbas av håravfall på huvudet. Inte behandlas, finns risken för allvarliga håravfall som leder till helt eller delvis skallighet.

En kvinna kan också ha förhöjda testosteron om hon börjar att genomgå en allvarlig förändring av personligheten. För mycket testosteron kan ge upphov honan att bli mer aggressiv, mindre toleranta, och i allmänhet mycket snabbare att vidta åtgärder än normalt. Hon kan också börja märka att stunder av lindrig depression inträffar allt oftare och är svårare att skaka.

Huden kan också genomgå förändringar för kvinnor att hantera förhöjt testosteron. Svett nivåerna börjar öka i märkbar takt. Utbrott av acne och andra hudirritationer blir vanligare och är ofta svår att få under kontroll. För vissa kvinnor kan högre nivåer av testosteron också leda till klåda som rör sig bortom irriterande och hela vägen till irriterande.

Å andra sidan, män tenderar att drabbas av relativt få problem med förhöjda testosteronnivåer. I själva verket kan det finnas några manliga hälsofördelar till ökade nivåer. Testosteron tenderar att måttliga nivåer blodtryck, lägre risk för fetma, och hjälper till att bekämpa bort förkylningar och influensa. Män med högre testosteron nivåer är sannolikt också mindre risk för en hjärtattack.

Det är dock förhöjt testosteron inte utan vissa risker för män. Eftersom hormonet ökar aggressiviteten och en förkärlek att handla spontant, en man med högre testosteronnivåer kan tendera att använda tobak oftare, dricka alkoholhaltiga drycker till övermått och utveckla en smak för att delta i aktiviteter som är förknippat med vissa risker. I vissa fall kan de förhöjda testosteronnivåer vara så höga att dessa nackdelar effektivt upphäva de fördelar som kommer från den ökade mängden manliga hormon i kroppen.

Höga testosteron kommer ibland om när behandlingar för låga testosteronnivåer äger rum. Av denna anledning är det viktigt för en läkare att aktivt följa utvecklingen av substitutionsbehandling med testosteron. Noggrann övervakning kommer att göra det möjligt att återställa testosteron nivåer för att en normal räckvidd och därmed få de fördelar som förknippas med det manliga hormonet och samtidigt minimera risken att uppleva skadliga effekter av förhöjda nivåer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.