Vilka är de olika typerna av Stretch Marks?

Stretch märken eller ärr, är en typ av hud ärrbildning som påverkar huden och epidermis skikten av mänsklig hud. Först visas som rött eller lila linjer på huden, ärren bleknar oftast silver-rosa eller vita inom några år. De ärr tros vara ett resultat av slita till dermis, och orsakas av flera olika villkor och faktorer.

Den mänskliga huden består av tre skikt. Den synliga lager kallas överhuden, och är där märken visas. Mellanskiktet, som kallas dermis, är rik på kollagen, som är till för att hålla huden spänd. I perioder av snabb tillväxt, kan kollagenproduktionen inte att kunna hänga med i stretching av huden och underhuden kan riva och förlorar elasticitet. Detta går sönder kan leda till missfärgade ärrbildning i huden.

En av de vanligaste grupperna som berörs av bristningar är kvinnor som är gravida. Studier visar att mellan 70% och 90% av gravida kvinnor drabbas av ärr, vanligtvis runt den sjunde månaden av graviditeten. Dessa typer av hudbristningar oftast finns i områden som särskilt i samband med graviditet tillväxt, såsom buk och bröst.

I ungdomsåren, tillväxt sprutar eller plötslig viktökning kan orsaka rött och lila typer av hudbristningar på ställen där fett lagras. Typiska områden för tillväxt-spurt relaterade typer av stretch märken är tillbaka, övre armar, bröst, höfter och lår. Stretch märken kan också bildas genom snabb muskeltillväxt, ofta hos unga idrottare. Vissa studier har visat att så många som 70% av de unga flickorna och 40% av de unga pojkarna påverkas av ärr.

Bodybuilding eller styrketräning kan leda till muskel-baserade typer av stretch märken. I dessa fall märken visas oftast på den växande muskler, t. ex. biceps och muskler kalv. Användare av steroider, t. ex. kortison framför allt är utsatta för dessa typer av hudbristningar, på grund av effekterna av steroider narkotika. Steroid användning kan den snabba utbyggnaden av muskel i kroppen, vilket kan ge torr hud för att sträcka på en ökad grad, vilket leder till ärr.

Vetenskapen bakom olika typer av hudbristningar är inte säkert. Samtidigt som sträcker huden teorin är allmänt accepterat, vissa experter hävdar att ett hormon som kallas glukokortikoider är ansvarig för ärrbildning. Detta hormon utsöndras av kroppen i hög koncentration hos ungdomar, gravida kvinnor, kroppsbyggare och av dem som lider av fetma, som alla grupper som utsätts för vissa typer av stretch märken. Experter tyder på att hormonet förhindrar kollagen bildas, vilket leder till en uppdelning i elasticitet. Även om bristningar kan förekomma i områden med plötsliga tillväxten är det möjligt att ärrbildning orsakas av hormonet ökar, snarare än tillväxten i sig.

De flesta typer av hudbristningar bleknar ofta med tiden, men kommer knappast att försvinna helt. Även om olika oljor och krämer föreslås för att förhindra hudbristningar visas har ingen visat sig vara konsekvent effektiv. Laser behandlingar, skalar kemiska och salvor är alla används för att minska förekomsten av redan bildats ärr, men ingen behandling har visat sig helt ta bort dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.