Vilka är de olika Benskörhet effekter?

Osteoporos, som ordagrant betyder "poröst ben", är en sjukdom som orsakar en minskning av bentätheten, vilket resulterade i tunna och benskörhet. Sjukdomen uppstår när kalcium, fosfor och andra mineraler går förlorade från ben. Trots att benskörhet är vanligare hos patienter i hög ålder, det finns även andra riskfaktorer som predisponerar en patient till sjukdomen, inklusive att vara kvinna, är av kaukasiskt eller asiatiskt ursprung, med en tunn bygga, och som har en släkthistoria av tillståndet. Som symptom på villkor kan förekomma i en mängd olika sätt, osteoporos effekter allt från enkla livskvalitet till ökad dödlighet risker.

Benskörhet effekter är inte alltid upplevs omedelbart, eftersom många fall av sjukdomen är asymtomatiska. Dessa patienter kan endast få kännedom om sjukdomen när de genomgår en rutinmässig osteoporos screening eller när de drabbas av en osteoporotiska frakturer under dagliga aktiviteter. Dessa frakturer oftast påverka viktbärande ben, till exempel höft och ryggrad. Wrist frakturer också ofta till följd av nedstörtning.

Benskörhet effekter i samband med höftfrakturer tenderar att vara mer allvarlig, eftersom operation krävs vanligtvis att behandla bryta. Patienter har då en ökad risk för postoperativa komplikationer i samband med orörlighet medan de återhämta sig, som kan inkludera djup ventrombos (DVT), lungemboli, pneumoni och slöseri i musklerna. Hip operationer leder i förlängningen till en högre incidens av handikapp och med dödsfall, särskilt hos äldre befolkningen.

På samma sätt kan osteoporos effekterna av kotfrakturer vara lika förödande. Dessa frakturer kan ske utan utfällning av skada eller falla. De följer helt enkelt av en försvagning i benen på ryggen, som kallas kotor. När kotorna försvaga, komprimera de och orsaka kompression frakturer.

Ofta mycket smärtsamma, kan kompression frakturer orsaka en spinal missbildning som kallas kyfos. Denna komplikation kan ta flera inches bort av en patientens längd och orsakar en "puckelrygg" utseende. Dessutom kan kyfos orsaka en ansamling av inre organ, vilket leder till andningssvårigheter.

Lyckligtvis finns det flera behandlingsalternativ för att hantera och i vissa fall, förhindra många av osteoporos effekter. Dessa inkluderar hormonbehandling, bisfosfonater, Tomoxifen, Evista ®, samt flera nya läkemedel och behandlingar. Patienter kan också göra livsstils förändringar som kommer att bidra till att förhindra uppkomst eller minska konsekvenserna av osteoporos. Dessa inkluderar att få tillräckligt med kalcium och vitamin D genom en sund kost och tillskott, regelbunden motion, rökstopp, och lägga till soja i kosten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.