Vilka är de bästa sätten att kontrollera blödning?

kraftig blödning kan vara skrämmande och konsekvenserna av att inte kunna kontrollera blödning kan leda till chock eller död i vissa fall. Men förståelsen av alla de tips och tricks hjälper de flesta människor kontrollera blödning som är svår, och lätt att kontrollera små mängder blod. Den första hjälpen metoder som används för att kontrollera blödning skiljer sig mycket eftersom de är starkt beroende på vilken typ av skada och vilken del av kroppen skadan är belägen.

Skador kan producera tre olika typer av blödningar. Kapillär blödning uppstår när en liten skrapa eller raster skära öppna kapillärer på ytan av huden. De är de minsta blodkärlen i kroppen, och kapillärer producerar inte mycket blod när de är trasiga. Styra kapillär blödning krävs det normalt att rengöra såret och torka blodet bort. Kroppens naturliga blodpropp mekanism bör stoppa blödningen i ett par minuter.

Den andra typen av blödning är venös blödning, som uppstår när en ven skärs öppen. Deep Cuts vanligtvis producera venös blödning som kan identifieras med hjälp av långsamt flytande mörkrött blod. Det bästa sättet att stoppa venös blödning är genom direkt tryck på såret med några steril kompress eller en ren frotté trasa. Särskilda gasväv som hjälper stoppa blödningar, eftersom det blir till gel när den blir våt med blod kan också användas om den är tillgänglig.

Arteriell blödning är den sista och mest farlig typ av blödning. När en artär är avskurna den producerar tunga flödar klarrött blod som ibland kommer att spruta ut varje gång hjärtat slår att pumpa mer blod. Direkta påtryckningar måste tillämpas på såret för att kontrollera blödning. Upplåtas svår arteriell blödning kan leda till döden på mindre än fem minuter.

Oavsett vilken typ av skada, bör såret lyftas närhelst det är möjligt att minska blodförlust. Dessutom bör trasan eller gasväv används för att utöva påtryckningar för att en allvarlig sår inte tas bort tills blödningen har stannat helt. När det tas bort måste det göras med omsorg för att undvika att återuppta såret. Om duken blir blöt, är det bäst att lägga till ytterligare en bit över toppen och fortsätter att utöva påtryckningar.

näsblod orsakas vanligen av blodkärl i membranet. För att stoppa näsblod som man måste sitta eller stå upprätt och nyp ihop näsan i fem till tio minuter. Om blödningen inte upphör, är det nödvändigt att söka läkarvård. Likaså överskott blödning som inte kan kontrolleras och någon typ av skallskada kräver läkarvård så snart som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.