Vad ska jag förvänta mig av en Shoulder MRI?

En axel MRT är en medicinsk imaging study som är utformad för att ge information om de inre anatomi av en patients axel. Denna typ av studie är beställd när en patient uppvisar skuldra och en läkare vill få en bild av vad som pågår inuti axeln. Shoulder MRI används också för att övervaka resultatet av en axel operation, för att bekräfta att området har läkt bra.

I magnetisk resonanstomografi (MRT), väteatomer inuti kroppen är glada med magnetisering och hit med en radiofrekvens område vilket leder till uppkomsten av ett magnetfält som kan detekteras av bildbehandling maskinen. En fördel med en MRT är att den inte utsätter patienten för joniserande strålning, och det ger också mycket hög upplösning bilder av insidan av kroppen, inklusive olika områden av mjuk vävnad.

I en typisk skuldra MRT, är patienten uppmanas att byta till ett sjukhus klänning och ta bort all metall tillhörigheter, inklusive piercings, bröllop smycken, och så vidare. Om en patient har metall inne i hans eller hennes kropp, som i fallet med en pacemaker eller stift som används vid ortopedisk kirurgi, bör denna lämnas ut till tekniker som administrerar testet. Efter beredning är patienten placeras på ett bord som rullas in i MR-maskinen och maskinen är påslagen.

Under en axel MRT, är patienten ensam i MRT rum, men en tekniker kan se patienten genom ett fönster, och det finns en tvåvägs kommunikationssystem som teknikern och patienten kan använda för att prata med varandra. Patienter bör rapportera negativa symtom som extrem smärta, så att teknikern kan stoppa testet. Patienten måste också hålla väldigt stilla inne i MRT maskinen så att en tydlig bild kan erhållas. Om en patient vet att hon eller han kommer att ha problem med att hålla stilla kan ett lugnande medel ges för att hjälpa patienten slappna av.

Att vara inne i en MRI maskin kan vara mycket intensiv. Maskinen är extremt hög, och patienter är ofta försedda med hörlurar eller öronproppar för deras komfort. Vissa människor tycker också att det klaustrofobisk och kan uppleva stress och panikattacker. Patienter som vet att de inte är bekväm i trånga utrymmen kan vara bra att be om en öppen MR maskin finns att göra axeln MRI.

En axel MRI kan ta 30 minuter till en timme, beroende på den detaljnivå som krävs. Patienter kan uppleva en känsla av värme i axeln, men imaging study bör inte vara smärtsamma. I vissa fall kan kontrast injiceras av begäran från en läkare. I en MRI med kontrast, kan patienter upplever biverkningar, inklusive allergiska reaktioner mot komponenter i kontrast färgämne. Om en kontrast studie görs, bör patienter frågar om biverkningar förknippade med den kontrast som används, och de bör informera sin läkare om eventuella allergier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.