Vad kan jag förvänta mig från en Kolesterol test?

En kolesterol, som också kallas en lipidprofilen eller lipider panel, mäter nivån av kolesterol i blodet. En grundläggande kolesterol screening bryter också ned dina kolesterolnivåer efter typ, och oftast inkluderar en mätning av triglycerider. Triglycerider är inte kolesterol utan en annan form av fett som kan vara skadliga i blodet.

Ett kolesterol Provningen kan utföras av sig själv, eller den kan göras som en del av en större blod panel beställts av läkare under rutinmässig kroppsundersökning. Det sker genom en enkel blod oavgjort, och din läkare kan kräva att du snabbt i flera timmar före testet. Denna enkla test kan rädda ditt liv genom att varna dig för potentiella problem och vill ha ytterligare medicinsk behandling om nödvändigt.

Kolesterol är en vaxartad substans som vi måste ha för att leva. Våra kroppar använder kolesterol för att bygga cellväggar, bidra till att göra hormoner såsom östrogen och testosteron, och för att hjälpa kroppen smälta fet mat. Däremot blir det farligt när vi har för mycket i vårt blod. Om det finns mer kolesterol än kroppen behöver kan överskottet fastnar på väggarna i artärerna. Efter tid, dessa celler att bygga upp och kan leda till minskad omsättning. Detta är särskilt farlig i artärerna kring hjärtat, om hel eller delvis blockering av artärerna kan orsaka en hjärtattack.

Det finns två grundläggande typer av kolesterol. HDL, eller hög-density lipoprotein, även kallad "goda" kolesterolet eftersom det medför kolesterol som har byggts upp i artärerna. LDL, eller low-density lipoprotein, det "onda" kolesterolet som har en tendens att hålla sig till artären väggar. Triglycerider spelar också en roll i att blockera artärerna. För att minska risken för hjärtsjukdomar och blod problem fartyg bör HDL nivåerna hög och LDL och triglycerider bör vara låg.

The American Heart Association rekommenderar för optimal hjärthälsa, bör totalkolesterol vara under 200 bör HDL vara 60 eller högre, bör LDL vara under 100, och triglycerider under 150. Men vissa forskare tyder på att förhållandet mellan det goda kolesterolet av dåligt kolesterol kan vara viktigare än det faktiska antalet för att bestämma din risk för hjärtsjukdom. Ditt kolesterol kan omfatta en kvot av HDL för totalkolesterol, ett förhållande under fyra är optimal. Du kan också se ett förhållande mellan HDL för LDL-kolesterol och i denna mätning, allt över 0,3 är optimal.

Om ditt kolesterolvärde test visar att du har högt kolesterolvärde, tala med din läkare om behandlingsalternativ. Det finns många sätt att sänka kolesterol och triglycerider i blodet. Dessa inkluderar att undvika mättat fett i kosten, äta mer frukt och grönsaker, sprider överviktig, och delta i regelbunden fysisk aktivitet. Om kost och motion inte sänka nivåerna nog finns det många receptbelagda mediciner som kan hjälpa. Du och din läkare kommer att bestämma den bästa behandlingen plan för din situation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.