Vad kan jag förvänta efter en positiv tbc-test?

Efter en positiv tbc-test, kan en patient förvänta sig en resa till läkare för en X-ray och en fysisk bekräfta vilken typ av tbc han har. De två vanligaste typerna av tbc är aktiva och latenta TB. Båda typerna kommer att hanteras via antibiotika, om det verksamma typ kommer också att innehålla regelbundna kontroller och tester.

Tuberkulos, som brukar kallas TBC, är en bakteriell infektion som oftast drabbar lungorna. Det kan också påverka ben, ryggrad, hjärna och njurar. Dess vanligaste symtomen är trötthet och oändliga hosta. Andra symtom är viktminskning, feber, frossa och andningssvårigheter.

test för tuberkulos kallas Mantoux tuberkulintest. Det innebär att injicera en liten bit av tuberkulin renade proteinderivatet (PPD) i patientens underarm. Cirka 48 till 72 timmar senare, en hälso-och sjukvårdspersonal kommer att kunna läsa PPD resultat hudtest. I ett positivt tbc-test kommer det att finnas en röd och svullen cirkel vid injektionsstället. Storleken på cirkeln beror på hälsa och ålder hos patienten.

Med en positiv tbc-test, är nästa steg en lungröntgen och fysiska för att avgöra vilken typ av tuberkulos det är. Även om det finns en liten möjlighet till ett falskt positivt tbc-test, en lungröntgen skulle vara den avgörande faktorn. Den mest sannolika orsaken till ett falskt positivt är en tidigare tbc vaccin.

The X-ray och tentamen kommer att avgöra om patienten har aktiv tuberkulos eller latent tuberkulos. I latent tuberkulos , som också kallas TBC-smitta, en person har exponerats för tuberkulos och bakterier i kroppen, men han är varken sjuk eller smittsam. I aktiv TBC , även kallad TB sjukdom, har personen varit utsatt för bakterier, de är närvarande i sin kropp och ge upphov till symtom. Personen är också smittsam. Endast omkring 10 procent av människor som har en positiv tbc-test som har aktiv tuberkulos. De flesta friska personer kan stå emot infektionen.

Om en patient har latent tbc, måste han fortfarande behandlas så det inte blir aktiva. Behandlingen tar en daglig antibiotika som kallas isoniazid , under sex till nio månader. Det är viktigt att patienten tar p-piller varje dag så att sjukdomen inte blir aktiv och så att bakterierna inte blir resistenta mot antibiotika. Under behandlingen kan patienten behöva regelbundna kontroller för att se till det inte finns några negativa effekter av medicinen.

Om patienten har aktiv tuberkulos, måste han ta flera antibiotika under sex månader för att bekämpa sjukdomen . Vanligen är fyra läkemedel som förskrivs: isoniazid , rifampin , etambutol och pyrazinamid . Under behandlingen ska patienten förmodligen också har regelbundna prov och röntgenstrålning, samt sputum och blodprover för att kontrollera om utvecklingen av sjukdomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.