Vad bör jag veta om plasmadonation?

Plasma donation kanske inte är så vanligt som blodgivning om de två förfarandena är ganska lika. Plasma är ett led i blodet, och den största skillnaden i förfarandet är att dina röda blodkroppar skiljs från plasma genom en process som kallas plasmaferes. När du donerar plasma är några av de röda blodkropparna återförs till kroppen efter att skiljas från plasma.

Det finns några fantastiska saker som kan göras med blodplasma. Den kan hjälpa människor som har svårt med blodpropp, till exempel. Mycket av det som samlats in blodplasma kan användas av läkemedelsföretagen, och när du gör en plasmadonation du vanligtvis inte får att avgöra hur din plasma används. En annan skillnad är att många människor får betalt för plasma donation, som vanligtvis inte är fallet med blodgivning. Ersättningen är inte stor, men det kan uppgå till ca $ 15-25 amerikanska dollar (USD) per donation. Inte alla samlare betala, och vissa organisationer som den amerikanska Röda Korset, uppmanar er att donera utan lön.

Uppsamlingscentraler skärm för vissa typer av saker. Om du nyligen har rest till ett främmande land, är promiskuösa, eller använder intravenösa droger har du potential att sprida sjukdomen till andra. Ljug inte om dessa beteenden sedan din plasma som används i en annan person kan ha potentiellt dödliga konsekvenser. Uppsamlingscentraler kommer också att undersöka din hälsa, vikt, beteende, alla receptbelagda medicin du kan ta, och de kommer förmodligen testa ditt blod för anemi. Vissa centra även skärmen för högt blodsocker innehåll.

Vissa människor att delta i plasma donation två gånger i veckan, och teoretiskt om du är mycket god, bör din plasma vara helt återställd inom 48 timmar efter en donation. Kommer dock att organisationer som Röda korset låter bara du donera en gång i månaden eller tolv gånger per år. Andra uppsamlingscentraler kommer att låta folk skänka två gånger i veckan, men detta kan inte vara i ditt bästa hälsa intressen. Det finns vissa belägg för att ordinarie plasma donation kan påverka hälsa, energi och immunitet. Få $ 25 två gånger i veckan kanske inte värt det om du blir sjuk eller känner nedgånget.

När du ger en plasma donation, de flesta centra säga det totala processen kan ta upp till två timmar. Personer som donerar ofta kan vara i och ut ur ett centrum i cirka 45 minuter till en timme. Du måste mellanmål när du ger en donation och de flesta centra har kakor och saft finns. Ta med något att läsa med er, och glöm inte att använda toaletten innan du ger plasma eftersom du inte kan stoppa processen i mitten.

En del människor anser plasma donation som något enbart människor som är desperata att göra, men så är inte fallet. Det finns en hel del studenter som donerar plasma och en del människor kommer donera plasma för att hjälpa krisdrabbade familjemedlemmar som behöver det. Om du funderar på plasma donation som en inkomstkälla, inte vara medveten om du bara kan göra en begränsad inkomst och många centra plasma har mycket lösare restriktioner än vad Röda Korset. Förmågan att donera oftare är inte alltid i bästa givare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.