Vad bör jag veta om farligt Mold?

Mögel kommer från små svampar. Även om det trivs på nästan alla ytor och kan hittas nästan var som helst föredrar mögel i allmänhet fuktig, fuktiga förhållanden.

Mold varierar i färg och utseende. Det kan vara grå, vit, grön eller svart och kan bestå av en bomull-liknande eller fuzzy utseende. Den grå är vitt eller grönt mögel normalt sett på livsmedel, om detta inte alltid fallet. Svartmögel, å andra sidan är vanligast hos områden såsom väggar, tak, golv och till och med kläder som har utsatts för långvarig vattenskador. Denna typ av mögel är vanligen en följd av alltför fuktiga förhållanden, som kan Ofta förknippas med VVS-läckor, översvämningar och liknande problem.

Omfattande områden som drabbats av mögel kan oftast ses lätt. Dessa områden kan också uppvisa en unken eller illaluktande lukt. Den farligaste formen är dock normalt den som inte kan ses eller luktade. Mögel producerar sporer som det växer. Efter torkningen dessa sporer blir luftburna och sprider lätt. Det är där farligt mögel är född, möjligen utlösa svåra allergiska reaktioner och andningssvårigheter hos dem i närheten.

Vissa typer av mögel kan producera kemikalier kallade mykotoxiner, som i rätt förhållanden kan vara extremt farligt. Dessutom kan de motstå nedbrytning samt extrema temperaturer gör mykotoxin mögel allt farligare.

Även om effekterna av mögel varierar från person till person, personer med allergi eller immuna brister är det mer sannolikt att påverkas , särskilt äldre och yngre barn. Vanliga allergiska reaktioner inkluderar rinnande näsa, nysningar, hosta, huvudvärk och trötthet. Människor med kroniska sjukdomar i andningsorganen, som astma, kan vara mer sannolikt att uppleva andningssvårigheter, och om villkoren är de rätta, kan också utveckla lunginflammation. Enligt Centers for Disease Control, det finns även rapporter om att långvarig exponering för mögel eller mjöldagg miljöer kan leda till kortsiktiga minnesförlust.

Utan att testa för labb, är det ofta svårt att avgöra om farliga mögel är närvarande. Även om inte alla typer av mögel är toxiska, även det icke-toxiska former kan utgöra ett allvarligt hot om den inte behandlas, särskilt inomhus. Därför är det viktigaste vet om farlig formar, är att alla mögel bör avlägsnas så fort som möjligt. Även mögliga livsmedel, som kan bli giftig och gör människor sjuka, ska kasseras direkt.

Områden där den mögliga maten var lagrade bör också rengöras ordentligt. Generellt kan mögel tas bort med blekmedel och vatten, men större ytor kan kräva hjälp av proffs för att säkerställa grundlig rengöring. Vid rengöring en möglig område, alltid använda extrem försiktighet och bär en mask för att undvika att andas in sporer. Det är också lämpligt att kontrollera för läckor eller andra problem vatten för att förhindra framtida utbrott av mögel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.