Vad bör jag veta om en tandutdragning?

En tandutdragning inträffar när en tandläkare eller oral kirurg tar bort en tand från sin sockel i benet. En tand som är trasig eller skämda är vanligen fast när en tandläkare tillämpar en krona, fyllning eller utövar någon annan tandvård förfarande. När tanden är så skadad att dessa förfaranden arbete, en tandläkare beslutar ofta för att utföra en tandutdragning.

Det finns andra skäl till en tandläkare eller oral kirurg för att extrahera en tand. Om en patient har tänder som förbjuder andra tänder från att växa, kommer att tandläkaren ofta rekommendera en tandutdragning. Om en patient behöver tandställning kan en tandläkare ut tänder för att göra mer plats för tänderna justeras.

Intressant nog kommer en patient som strålbehandling på halsen eller huvudet ibland måste ha tänder extraheras. Organtransplantation patienter kommer att få tänder extraheras om särskilda tänder kan orsaka infektion. Dessa patienter är mycket mottagliga för farliga infektioner, eftersom de tar mediciner som motverkar mot immunförsvaret.

En av de vanligaste orsakerna till en tandläkare kommer att packa en tand är på grund av utseendet på visdomständer. En tandläkare ofta utdrag visdomständer antingen före eller efter de växer i munnen. Visdomständer ibland fastna eller träffas inne i en käke och kan inte växa, vilket får dem att bli smärtsamt. Andra tänder i munnen kan blockera tillväxten av visdomständer, vilket resulterar i smärta och svullnad i tandköttet. I dessa fall kommer tandläkaren extrahera tänder.

Det finns två typer av extraktioner: enkel och kirurgisk. En enkel utvinning används när tandläkaren lätt kan se den felande tanden i munnen. I en enkel tandutdragning sprutar tandläkaren lokalbedövning i munnen. Hon använder pincett att greppa tanden och löser det genom att flytta pincett och tillbaka. Använda pincett hjälper till att extrahera tanden.

En kirurgisk extraktion utförs av oral kirurger och är anställd när tanden är inte lätta att se i munnen. Kanske har det ännu inte helt vuxit in i munnen, eller det kan ha brutit vid tandköttet. I varje fall de muntliga kirurg skär och drar tillbaka tandköttet för att avslöja problemet. Kirurgen kan då se tillräckligt bra för att ta bort ben eller en del av tanden.

Patienter som behöver genomgå en kirurgisk tandutdragning kan ges sedering om de upplever ångest över tandvård. Små barn och andra patienter med särskilda medicinska tillstånd kan lämnas narkos.

Efter en tandutdragning kommer tandläkare eller muntliga kirurg be patienten att bita på en bit gasbinda i 20 till 30 minuter så att trycket placeras på området. Detta tryck gör att blodet att koagulera. En kirurgisk extraktion är mer komplex än ett enkelt förfarande, så en patient kan uppleva mer smärta. Den muntliga kirurg kan ordinera smärtstillande i flera dagar, och sedan växla henne till ett icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Om stark medicinering inte är nödvändig, kommer tandläkaren berättar patienten att ta ett NSAID eller ibuprofen.

När en patient kommer hem, ska hon använda en istillbehör på hennes ansikte eftersom det minskar svullnad efter operationen. När svullnaden bladen kan patienten använda varma komprimerar om hennes käke är öm eller stel. Tjugofyra timmar efter operation, ska hon skölja munnen med varmt salt vatten för att hålla rent. Endast mjuk, kall mat ätas för de första dagarna efter det dentala förfarandet.

Det tar oftast cirka två veckor för patienten att helt läka efter en tandutdragning. Det är viktigt att inte röka, spotta, eller använda en halm efter tand-förfarande, eftersom detta kommer bara att orsaka mer blödning. Att tala med en tandläkare som kan lindra en del av ångest i samband med att ha en tand utdragen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.