Vad är idiopatisk trombocytopen purpura?

idiopatisk trombocytopen purpura (ITP) är ett tillstånd som av någon känd anledning, inte blodet inte koagulerar som det är tänkt. Misslyckandet i blodet att levra sig korrekt på grund av ett lågt antal blodplättar. Trombocyter är blodkroppar som cirkulerar i däggdjur och är ansvariga för blodproppar. Om man inte hade tillräckligt med trombocyter kommer koagulering inte förekommer eller kommer att försenas. Fel i blodet att levra sig kan leda till kraftig blödning, vilket ledde Idiopatisk trombocytopen purpura att kallas en blödningssjukdom.

Idiopatisk är en term som används inom medicinen för att beskriva ett tillstånd som råder utan känd förklaring eller orsak. Trombocytopen beskriver kravet att ha en lägre än normalt antal trombocyter i blodet. Purpura är blåmärken, ofta i violett, som uppstår blödningar under huden. ITP, då beskrivs som ett lågt antal blodplättar utan synlig orsak. Den primära synliga symtomet av ITP är vanligtvis lila blåmärken på huden, och avslöjar att blödningar har förekommit i små blodkärl under huden.

De flesta har mellan 150. 000 och 400. 000 trombocyter per kubik millimeter (mm 3 ) av blod. Allt under det tekniskt sett kan anses vara idiopatisk trombocytopen purpura, men det finns inget bestämt antal för diagnos av sjukdomen. Ungefär hälften av rapporterade fall av ITP hos barn, och där är i allmänhet akut, som varar sex månader eller mindre. De flesta fall hos vuxna, å andra sidan, är i allmänhet kroniska och varar längre än ITP hos barn. ITP förekommer hos kvinnor två till tre gånger oftare än visas hos män.

lila blåmärken, speciellt på extremiteterna, är det vanligaste symtomet av idiopatisk trombocytopen purpura. Blödning från tandköttet och näsborrar är en annan vanligt symptom, och inträffar när trombocyterna under 20. 000 per mm 3 . I fall med extremt låga trombocyter, hematom, eller massor av blod utanför fartyg, kan visas i munnen eller på andra slemhinnor.

idiopatisk trombocytopen purpura är oftast inte dödlig eller ens extremt farligt . Det finns en mängd olika behandlingar som är tillgängliga för fall vars trombocytantal ligger under 50. 000 per mm 3 . administrering av steroider eller borttagande av mjälten är två sådana behandlingsalternativ. allmänt finns det ingen anledning att behandla dem vars trombocytantal ligger över 50. 000 per mm 3 . Stora hälsorisker för dem med låga trombocyterna inre blödningar och blödningar, internt eller externt, som orsakas av trauma eller andra stora sår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.