Vad är en benmärgsstamceller Transplant?

En benmärg stamcellstransplantation är en typ av transplantation där stamceller som kan differentiera till olika typer av blodceller transplanteras från en givare till en mottagare. Denna typ av transplantation ses vid behandling av leukemi och lymfom, bland många andra villkor som innebär att blodet. Det finns ett antal källor för givare material, och tack vare förbättrad teknik, kan cellerna ibland tas upp från blodet, snarare än i benmärgen, vilket minskar riskerna för givare.

Denna typ av transplantation är också känd som en hematopoetisk stamcellstransplantation med hänvisning till den typ av stamceller berörda celler. Till skillnad från embryonala stamceller som kan differentiera till alla typer av celler, hematopoetiska celler endast kunde skilja i blodkroppar. När de infunderas i en patient, gör de sig in i benmärgen och börja reproducera sig, generera färskt blod för patienten.

Innan en benmärgstransplantation stamcellstransplantation, en patient genomgår kemoterapi och strålning som är avsedda att döda så många benmärg stamceller som möjligt. Detta gör att patienten extremt sårbara för medicinska komplikationer, vilket kräver ett sjukhus stanna till transplantationen äger rum och tar. Patienten är vanligtvis hålls i avskildhet, med tillgång av sträng kontroll eftersom en herrelös infektion kan vara dödligt. Detta kan vara frustrerande för patienterna.

En källa för givare celler för en benmärgstransplantation stamcellstransplantation får patienten. Före cellgifter och strålning, kan cellerna tas ut, siktas för att avlägsna cancerceller, och frysta tills de behövs. En annan källa är en givare, som kan vara en vän, en familjemedlem eller en komplett främling. Screening görs för att hitta en donator som kommer att bli en bra match, med målet att minska risken för avstötning av transplantat. Benmärgen stamcellstransplantation i sig är ett relativt snabbt förfarande krävs det bara en hel del förberedelser och eftervård.

Människor som är intresserade av benmärgsstamceller förfaranden cell transplantation kan registrera sig som donatorer. Många nationer har ett ben register märg givare. Att ansluta sig till registret, människor lämna ett blodprov och en del grundläggande biografiska uppgifter. Om någon behöver märg kan registernyckeln kontrolleras för att se om några bra kandidater komma upp om det inte finns några matcher i patientens omedelbart krets av familj och vänner. Människor har alltid rätt att vägra att donera om kontaktats av ett register med en begäran om märg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.