Vad är akut lymfatisk leukemi (ALL)?

akut lymfatisk leukemi (ALL) är den vanligaste cancerformen diagnosen hos barn. Den står för 23% av de cancerdiagnoser hos barn under 15 år och ungefär en av 29. 000 barn kommer att få ALL. ALL är en cancer som drabbar lymfoida celler av vita blodkroppar, vilket när friska, ansvarar för att bekämpa infektioner i kroppen. När allt är närvarande får dessa omogna och maligna leukocyter eller vita blodkroppar, multiplicera snabbt, omkörning och trycker ut friska vita och röda blodkroppar i blodet. Eftersom de är omogna, kan cancercellerna kampen inte bort vardagen infektion, vilket leder till sjukdom. Om allt går obehandlade är det dödligt.

Dessa cancerceller vita blodkroppar tenderar att ackumuleras i de områden som utgör det centrala nervsystemet, såsom ryggmärgen och hjärnan. När dessa celler har samlats, symptom börjar dyka upp. På grund av att allt är ofta diagnostiseras i mycket små barn kan föräldrar inte märker symtomen eftersom de inte meddelats dem. Barn som får diagnosen ALLA är vanligen anemi, och ser trött och blek. De kan också vara svag, lättare få blåmärken, och har återkommande feber och infektioner, svullna lymfkörtlar, värk i ben och leder, och huvudvärk. Tyvärr är förebyggande screening av alla inte är tillgängliga, så barn inte diagnostiseras förrän sjukdomen har fått fäste.

När förts in till deras läkare med oro återkommande infektioner och feber kommer läkaren troligen köra enkla blodprov för att fastställa barnets blodkroppar, och att undersöka blod under ett mikroskop. Om barnet är allvarligt blodbrist, visar en möjlighet för samtliga, ytterligare tester, inklusive benmärg provning och spinal kranar, utförs. När diagnosen ALL görs, kommer läkaren att göra en bestämning av vilken typ av alla barn har. Det finns många subtyper av sjukdomen, och diagnostisera vilken typ barnet kommer att stöd för att fastställa hans eller hennes behandling och prognos.

Läkarna vet inte vad som orsakar ALL, eller som är predisponerade för att utveckla den. X-ray exponering i livmodern och Downs syndrom kan vara faktorer i utvecklingen av ALLA. Pojkar har en högre grad av att utveckla alla i motsats till flickor, och kaukasiska pojkar är predisponerade över African American pojkar.

behandling av alla är omfattande och noggrann, ibland varar två till tre år. Cytostatika utgör grunden för ett ALLA behandlingsprogram, och kan kombineras med en benmärgstransplantation och strålbehandling, beroende på vilken typ av alla, liksom de vita blodkroppar vid diagnos.

De goda nyheterna om alla är att det finns flera kliniska prövningar pågår, och prognosen för de allra flesta diagnostiseras barn är positiv. De fem årsöverlevnaden är cirka 85% och barn med diagnosen vid ett till nio år har bäst chans att överleva. Varje år är chansen att en fullständig återhämtning förbättra och detta, tillsammans med kompetenta vård på en bra anläggning, ser till att barn med ALLA kommer att ha en chans till att slå sjukdomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.