Vad är MR (magnetisk resonanstomografi)?

MRT eller magnetisk resonanstomografi är en relativt ny teknik som revolutionerar flera områden. Denna metod för scanning har utvecklats främst för användning inom medicinen men det har också använts för att studera fossil och historiska artefakter. Tidiga läkare kunde bara samla in uppgifter om en patient genom observationer och rudimentära tester. Röntgenstrålning som läkare med en av de första sätten att peering inom en levande person. MRI är en av de spännande efterträdare till X-Ray.

vill göra en MR-undersökning, att patienten säkert placeras på en tänkbar bord inom en stor MRI scanner. Kraftfulla magnetiska fält ges att anpassa kärnan i atomer av patientens kropp. Vidare är radiofrekventa pulser tillämpas, slutligen, kärnor släppa några av radiofrekvensenergi och dessa utsläpp upptäcks av MRT-utrustning. Med dessa data genererar en dator en förvånansvärt detaljerad bild av vävnader i kroppen.

Tidigare tänkbar teknik såsom röntgen, kunde upptäcka täta vävnader, särskilt ben. MRI ger läkarna möjlighet att visa alla typer av kroppens strukturer inklusive mjuka vävnader.

MRIs ofta används för att upptäcka cancer som annars skulle vara svåra att diagnostisera, såsom mesoteliom. Förmågan att upptäcka cancertumörer på ett tidigt skede har fört dessa skannrar i främsta ledet i kampen mot många sjukdomar. Det anses allmänt att patienterna inte skadas genom att genomgå ett förfarande, MRI inte använder strålning. Det finns inte några biverkningar, men patienter med pacemaker eller andra metalliska implantat är inte berättigade till dessa genomsökningar.

Tentor tar vanligtvis mellan 30 minuter och en timme. Tidiga modeller av MRI-scannrar krävs för patienter som skall placeras i trånga lägen, nyare versioner av dessa dyra maskiner, dock är baserade på en öppen planlösning som är mycket mer rymligt och bekvämt. Bilderna i sig är ofta tillgängliga omedelbart efter det att skanna och patienten kan återgå till normal verksamhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.