Ska jag ta antibiotika om jag har ett fästingbett?

Vissa fästingar kan överföra sjukdomar till människor, som kräver antibiotikabehandling. Mest kända av dessa är borrelia, som bärs av fästingar som oftast finns på rådjur. Övriga villkor som fästingar kan överföra till människor omfattar Rocky Mountain Spotted Fever, babesios, Ehlichios och södra Tick associerade Utslag sjukdom. Antibiotika kan behandla alla dessa villkor, med Rocky Mountain Spotted Fever med potentiellt de flesta dödsoffren när obehandlad. Men i en värld av fästingar, kommer bara en handfull fästingar ger dig ett fästingbett som kommer att sända en av dessa sjukdomar.

Många människor tycker att de bör få antibiotika direkt om de har fått ett fästingbett. Detta kan vara meningsfullt om du bor i ett område där det finns en spridning av fästingar sjukdom lager. Alternativt om du inte hittar fästingen som bet dig (de flesta stannar bifogas), eller om du får ett fästingbett och immunförsvaret redan är nedsatt kan det vara meningsfullt att inleda behandling med antibiotika direkt.

I de flesta fall det mest förnuftiga om du får ett fästingbett, särskilt om du har fästingen och ta bort det, är att ha fästingen testas för förekomst av sjukdomen. I en värld där läkarna försöker hårt för att inte ge antibiotika om inte anses nödvändiga ur medicinsk, det är ingen idé att starta antibiotika förrän du vet om en bit har satt dig vid risk för infektion. En annan kurs du kan ta, särskilt om du inte har fästingen men märker en bita, är att leta efter symptom på sjukdom inom några dagar efter att ha fått ett fästingbett.

I nästan samtliga fall, kryssa sjukdomar tillmötesgå antibiotika när behandlingen börjar precis efter att symptom har noterats. Om du utvecklar någon typ av utslag, flulike symtom, feber, led-eller muskelvärk diffus värk eller illamående eller kräkningar och du vet att du nyligen har haft ett fästingbett, kontakta din läkare. Vissa villkor som Rocky Mountain Spotted Fever måste behandlas på en gång, och vissa läkare kan fela på sidan av försiktighet och vill att du ska vara på antibiotika om du har haft bett från fästingar i områden där sjukdomen finns.

Vanligtvis ett fästingbett kommer att betyda du inte kommer få någon typ av sjukdom alls. Om du är orolig, det är en bra idé att tala med din läkare. När du kan, med en tickande testat är ett sätt att skapa fred i sinnet, och när detta inte är möjligt, bara hålla ett öga på dig själv och kontakta läkare om du har något av ovanstående symptom inom ett par dagar till en Några veckor efter att ha varit lite av en fästing. Slutligen, om du utvecklar dessa symtom i de geografiska områden där dessa sjukdomar bärande fästingar finns, och du har inte märkt ett fästingbett, kan du fortfarande vill se en läkare. Detta gäller särskilt om du tillbringar mycket tid utomhus i områden där fästingar finns, eller om du har husdjur som utomhus mycket. Tillfällig personen inte inser att de har blivit biten, men det är ganska ovanligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.