Hur väljer jag det bästa Självhjälp Software?

Självhjälp programvara har funnits i någon form sedan tidigaste dagar dator produktionen. Målen för självhjälp programvara variera, men den allmänna inriktningen på de flesta är att stödja förändring. Den bästa självhjälp programvara i allmänhet evidensbaserad, specifika, och kan ta emot en mängd olika inlärningsstilar.

En av de första användningsområdena för en hemdator var att hjälpa till med recept val för att skapa varierade måltider. Denna typ av program aldrig riktigt fastnat hos allmänheten, antagligen eftersom datorn behövs för att utföra denna funktion skulle ha tagit upp hela köket och blanda receptkort utan tvekan verkade mindre komplicerat. Som datorer fick mindre och Internet blev en del av vardagen, började mer praktisk hjälp till självhjälp programvara utvecklas.

För att förändringen skall vara effektiv är det viktigt att välja programvara som är evidensbaserad-det vill säga program som har utvecklats med hjälp av data från relevant forskning. Till exempel, det finns många typer av självhjälpsgrupper programvara avsedd att stödja viktminskning. Om programvaran innehåller kost principer från en kommersiell bantning webbplats som främjar ett helt onyttig mat planen kan emellertid med hjälp av programmet gör mer skada än nytta. Ett bättre val kan vara att titta på mjukvara utvecklad genom en universitetsbaserad forskning programmet, särskilt programvara som fokuserar på övergripande hälsosamma val i stället för snabb viktminskning.

Det samma gäller för konsumenter som vill hjälp till självhjälp programvara som en del av en sjukdom program för hantering. En person med artrit söker mjukvara för att hjälpa till med att bedöma smärta triggers kanske vill först titta på programvara utvecklad av en nationell ideell förening som specialiserat sig på att tillhandahålla artrit information. Detta kommer sannolikt att vara mer hjälpsamma och mindre fördomsfulla än programvara från en kommersiell webbplats som säljer en specifik artrit-relaterade produkter.

Förutom att vara evidensbaserad, det bästa självhjälp mjukvaran är också specifikt för den typ av hjälp söks. Allmänna mål programvara, till exempel, kan vara något bra att en person försöker hålla fokus på hans eller hennes prestationer. Programvara som särskilt riktar beteenden som hindrar en person från att nå mål, som förhalning, sannolikt skulle vara ännu mer användbart.

Det bästa självhjälp mjukvara kan anpassas till olika lärstilar. Tidigt i förändringsarbetet, kan en person behöver se framsteg visuellt, men kanske föredrar en utförlig beskrivning senare. Programvara som ger feedback på flera sätt är mer sannolikt att fortsätta att vara användbara över tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.