Har Läsk Verkligen Lös tandemaljen?

Med ett ord, är svaret ja. Läskedrycker verkligen lösa upp tandemaljen. Lägg till detta till litanian vi alla har hört om den dåliga attribut av läskedrycker: allt socker, bristen på näringsämnen, den tomma kalorier, deras bidrag till fetma hos barn och hur de tenderar att ersätta mer näringsrika drycker i vår kost.

En studie publicerad i tidskriften General Tandvård år 2004 drar slutsatsen att läsk "aggressivt" skada tänder, men en talesman för den mjuka dryckesindustrin säger att studien är "inte realistiskt. "Studien innehöll skivor av emalj från färska drog tänder som placerades i olika typer av läskedrycker och vägas och mätas före och efter exponering. Skador på tandemaljen börjar inom några minuter av exponering, men det är kumulativ exponering som leder till mest skada. Med andra ord människor som dricker läsk ofta mest utsatta.

Det är inte socker i läskedrycker som löser upp tandemaljen, men syrainnehåll av drycker. Kost och regelbunden läsk lös tandemaljen lika. Åtgärden av syra i en vätska mäts på pH-skalan, från noll till fjorton. En pH-skalan av sju betraktas som neutralt och allt under syv anses surt. Vatten har ett pH-värde på närmare sju. Däremot var den genomsnittliga pH läskedrycker provtas för studien mellan två och tre. Batterisyra har ett pH på omkring en.

syror som löser upp tandemaljen som finns i läsk är citronsyra och fosforsyra. De finns också i idrott och energidrycker, som skadar tänderna på samma sätt. Skador på tandemaljen händer mycket snabbt. Till exempel juice har också en relativt hög syra innehåll, men cola-läsk orsakat tio gånger mer skador på tandemaljen inom de tre första minuterna av exponeringen.

Andra icke-cola läsk och konserverad iste verkar vara ännu värre. Men andra sura drycker, såsom bryggt te, kaffe och Root Beer är inte skadliga. Utöver avstå läskedrycker, uppmana vissa experter dricka läsk genom ett sugrör för att begränsa exponeringen av dina tänder med syran. Vissa varnar också att äta stora mängder av hög syra livsmedel såsom citroner, yoghurt, juice och pickles kan orsaka liknande skador på tandemaljen över tiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.