Vilka problem orsakas av sömnbrist?

Sömnbrist, vare sig avsiktligt eller oavsiktligt, kan vara extremt farligt och ohälsosamt. Sömnig bilkörning är ett resultat av att inte tillräckligt med sömn och det är känt för att ha orsakat tragiska och sannolikt förebygga bilolyckor. Studier har också kopplat en brist på sömn för sjukdomar som cancer. Få tillräckligt med sömn varje natt är viktigt. Barn, tonåringar och unga vuxna kan behöva minst 10 timmar, medan de flesta vuxna behöver sju eller åtta timmars sömn per natt.

Mindre än sex timmars sömn varje natt kan leda till problem. Brist på sömn kan orsaka svårigheter att tänka och fokusering. Den orsakar också sömnighet och slumra under dagen och många med dödlig utgång och allvarliga krascher bil ha orsakats av sömn berövas förare som bara "blundar för en minut. " Kroppen behöver tillräckligt med sömn för att fungera precis som den behöver tillräckligt med mat och vatten.

Studier av sömn behövande människor visa att de har mer inflammation i kroppen som gör att de en högre risk för sjukdom än personer som konsekvent få tillräckligt med sömn. Brist på sömn stör proteiner, hormoner och andra balanser i kroppen. Sömnbrist tros vara en riskfaktor för sjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdom samt fetma.

Vissa människor försöker avsiktligt att fungera på mindre sömn att få mer tid vaken, men detta anses vara en ohälsosam livsstil. Hela kroppen inklusive hjärnan kräver lämpliga sova för korrekt funktion. I vissa fall är bristen på sömn inte avsiktligt utan snarare människor har problem att somna och detta kallas sömnlöshet. Sömnmedel rekommenderas inte för behandling av sömnlöshet eftersom en person kan bli beroende av medicin. Undvika koffein och påfrestande händelser före sänggåendet kan förebygga sömnlöshet.

Att bo med en regelbunden sömn schema kan vara en av de bästa sätten att undvika sömnlöshet och brist på sömn eftersom kroppen vänjer sig ett regelbundet sömnmönster. Personer med sjukdomar som sömnapné bör få behandling eftersom detta tillstånd orsakar en brist på sömn samt förhindrar korrekt andning. De som har sömnapné har avbrutit sova eftersom de kan sluta andas hundratals gånger under natten. Symtom på sömnapné ingår dosering av och uppleva trötthet under dagen och vaknar under natten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.