Vilka olika typer av vulva sjukdom?

En vulva sjukdom är en sjukdom eller ett tillstånd som påverkar den mänskliga honans vulva och vagina. Dessa typer av sjukdomar kan vara allt från könssjukdomar till cancer, och omfattar infektioner och autoimmuna sjukdomar. Vulva hänvisar till en kvinnas hela könsorgan, medan vagina endast avser den interna strukturen. Ibland två termer används omväxlande.

vulva är ett könsorgan, och därmed den vanligaste typen av vulva-kärlsjukdom är den sexuellt överförbar sjukdom (STD). STD har en mängd olika orsaker, bland annat bakterier och virus, samt svampar och parasiter. Den röda tråden i alla sexuellt överförbara sjukdomar är att de är smittsam, och i allmänhet överförs genom sexuell kontakt. Gonorré, blygdbenets löss och kondylom är alla sexuellt överförbara sjukdomar. Andra exempel är genital herpes och trikomonasinfektion.

urinvägsinfektioner, inklusive blåskatarr och urinvägsinfektion (UVI), är ett annat vanligt vulva sjukdom. Var och en av dessa orsakas av bakterier som förs in i urinvägarna och orsaka smärta vid urinering, blod i urinen och illaluktande flytningar från vulvan. Urinvägsinfektioner är en av de få vulva sjukdomar som kan behandlas vara med receptfria mediciner, men om dessa infektioner plötsligt blivit vanligare, bör patienten fortfarande försöka finna en läkare. Om inte behandlas, kan dessa infektioner leda till allvarliga njur-komplikationer.

vulva sjukdom innehåller också flera typer av vulvacancer. Symtom på sqaumous cell vulvacancer är rött, rosa eller vita knölar som liknar vårtor. Ett annat symptom är vit-framträdande eller grov känsla hud på vulva. Melanom i vulva är en sorts hudcancer på vulva, och står för en liten del av vulvacancer fall. Denna typ av vulvacancer kännetecknas av en mörk pigmenterad tillväxt.

Första steget för att undvika vulva sjukdom är att alltid säker sex för att undvika upphandlande sexuellt överförbara sjukdomar. För det andra, dricka massor av vatten och urinera ofta för att undvika att bygga-ups bakterier i slidan eller urin spår. Också, eftersom dessa undvika bär några åtsittande kläder eller underkläder samt alla långvarig fukt avel förutsättningar för bakterier. Tvätta vulvan minst en gång om dagen med produkter som inte innehåller parfym, färgämnen eller deodoranter som kan irritera slidan. Alltid kontakta en läkare om någon ovanlig lukt, skador eller symtom upptäcks.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.