Vilka olika typer av njursjukdom?

Njursjukdom är någon typ av sjukdom som gör att njurarna inte fungerar. Det finns flera olika typer av njursjukdom.

Njursten är den vanligaste formen av njursjukdom. En njure sten är en liten, härdat material som utgör i njurarna. Detta kan orsaka blod i urinen och smärta i rygg och mage. En metod att behandla njursten är att låta stenen så småningom passerar urinen. Njurarna kan också ha enkla godartade cystor, som består av små fyllda vätska säckar. Så småningom kan cystor lös och oftast inte kräver behandling.

Hematuri, även känd som blod i urinen, är ett annat nedsatt problem. Blod i urinen är oftast ofarligt och orsakas av urinvägsinfektioner. Ordinerar läkare vanligtvis antibiotika för att klara upp denna infektion.

En skadlig typ av njurar är polycystisk njursjukdom. Denna genetiska sjukdom orsakar flera cystor att växa i njurarna. Cystor kan orsaka smärta i rygg, högt blodtryck och urin frågor. Njurarna kan skadas och inte fungerar.

När en persons njurar plötsligt sluta fungera, han eller hon kommer att gå till akut njursvikt. Detta orsakas av skador på njurarna, medicinering och sjukdom. Akut njursjukdom kan orsaka skada på andra delar av kroppen. Personer med akut njursvikt behöver dialys för att filtrera bort föroreningar.

När dialys inte är effektiv, kommer att njurarna slutar fungera. Den skada som kan uppstå är permanent. Högt blodtryck, diabetes eller skada i njurarna kan orsaka terminal njursvikt. En person med detta villkor kommer sannolikt behöva en njurtransplantation.

En njurtransplantation innebär kirurgiskt avlägsna sjuka njurarna och urinröret från patienten. Patienten får då en frisk njure och urinröret från en donator. Mottagaren kommer att behöva ta mediciner för att se till att kroppen inte avvisar nya organ.

Personer som riskerar att utveckla nedsatt villkor är de med diabetes, högt blodtryck eller hjärtsjukdom. Familjemedlemmar till någon som har njursjukdom kan också ha en hög risk. Äldre personer har en större chans att få en njursjukdom, eftersom ålder är också en faktor.

Läkare kan testa blod för att avgöra om någon njursjukdom är närvarande. Blodet kommer att få särskilda nivåer av protein och kreatin som bekräftar ett njurar. Läkaren kan diskutera resultaten med patienten och gå över alternativ för behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.