Vilka olika typer av kontaktlinser?

Många människor vänder sig till kontaktlinser när de tröttnar på glasögon dag efter dag. Kontakter kan delas in i två grundläggande grupper: mjuka och stela gas permeabla. De kontakter som brukade kallas "hård" är väldigt sällan som föreskrivs längre. Det finns också ett par populär specialiserade stilar av kontaktlinser.

Soft kontakter är tillverkade av en mjuk flexibel plast som är upp till 80 procent vatten. De är oftast den mest bekväma linser. Deras mjukhet kan vara en nackdel, men när det gäller att samla smuts med slitage. Det finns ett par olika typer av mjuka kontakter. Utökade bära kontakter kan bäras över en natt. Disponibel kontakter kastas bort efter ett antal dagar, som ger bäraren en jämn tillförsel av frisk, ren kontakter.

Styv gas permeabla (RGP) kontakter är gjorda av ett något flexibel plast som kan orsaka obehag när de först är slitna, men ögat anpassar sig snabbt. De skapar skarpare syn än mjuk kontakter i vissa fall. RGP kontakter är också mycket tåligare än mjuka varianter, och därmed dyrare per lins. Utökade slitage kontakter finns också i styva gas genomsläppliga form, vilket gör det möjligt för övernattning slitage.

Toriska linser för astigmatism kan vara antingen mjuka eller RGP, namnet syftar på linsen design. De skapas med särskilda krökningar och ska sitta på plats en gång i ögonen för stadig vision. Andra linser kan användas för att korrigera astigmatism med noggrann montering, men torics fungerar bäst i de mest allvarliga fallen.

Bifokala linser finns både som mjuka och RGP kontakter. De är konstruerade ungefär som bifokala glasögon som ett område med en kontakt för nära håll och den andra för att se avstånd. Det krävs en anpassningsperiod, men ögat anpassar sig till tittar genom korrekt området. Om denna typ av linser inte fungerar är det också möjligt att sätta en annan lins i varje öga att simulera bifokala effekt.

specialeffekter eller nyhet kontaktlinser används för icke- recept ändamål och det kan också komma i antingen mjuka eller stela gas genomsläpplig stilar. Oavsett om du vill prova en ny ögonfärg eller ser ut som en katt, det är möjligt med dessa typer av linser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.