Vilka olika typer av kinesiska örter?

Människan har använt örter som medicin sedan tidigaste dagar mänskliga evolutionen. Så småningom, de kunskaper och erfarenheter som erhållits spelades in och bevaras för kommande generationer. Vi erkänner denna övergång från att vara samlare i vildmarken för studenter i farmakologi som gryningen av medicinska herbalism. Men olika kulturer erkänna en utökad bild av växtbaserade läkemedel utöver en enkel iakttagande av orsak och verkan från och tuggar ett blad eller smutta på en kopp örtte. I själva verket omfattar traditionell kinesisk medicin (TCM), ett av de äldsta systemen av läkemedel, användning av traditionella kinesiska örter som en kompletterande del av en holistisk kropp-själ-strategi för välbefinnande.

En av de tidigaste medicinska texter för att beskriva läror TCM var Huang Dei Nei Jing , som går till ca 475 f. Kr. Från detta dokument fram grunderna i olika diagnostiska metoder centrala TCM, exempelvis fem element teori, och dualiteten begreppet maskulina och feminina aspekter (dvs yin och yang). Senare, under förutsättning att olika kinesiska Materia medica en förståelse för hur kinesiska örter motsvarar dessa teorier och herbology infördes, vilket är läran om konstruktion växtbaserade formler beroende på patientens yin /yang status.

En av de äldsta kända texterna är specifika för kinesiska örter var Shennong Bencao Jing , som dateras till Handynastin. Författaren med samma namn är också det betraktas som den första herbalist i kinesisk medicin. Legenden säger att Shennong utvalda hundratals kinesiska örter för att lära sig deras egenskaper, av vilka många var mycket giftiga. Detta verk är kända för att beskriva minst 365 läkemedel formuleringar, med mer än 250 är detaljerad som kinesiska örter.

Till skillnad från västerländska botaniska medicin, är alla delar av det kinesiska örter som vanligtvis används i stället för bara blad eller rot. En annan skillnad är att kinesisk örtmedicin ofta innehåller icke-botaniska komponenter i sina formler, såsom djurens päls, organ och ben. Eftersom få några av dessa ingredienser är ett hot mot olika utrotningshotade arter, har denna praxis i stort sett upphört.

kinesiska örter traditionellt klassificeras enligt tre kriterier: De fyra naturer, de fem smaker, och meridianerna. De fyra naturer avser graden och riktningen för yin /yang aspekter, allt från mycket kallt (extrem yin) till mycket heta (alltför yang). De fem smaker, sött, surt, beskt, salt, och fräna, ange medicinska värdet av anläggningen baseras på vilken smak det ger. Slutligen, hur ört motsvarar meridianer (energi kanaler) i kroppen bestäms av den biologiska aktiviteten örten utövar på kroppen system och organ.

En del kinesiska örter kan vara obekant för västerlänningar, andra är allmänt kända men av olika namn. Det är till exempel vitlök känd som en medicinalväxt i västerländsk medicin, men i kinesisk medicin är det kallat dasuan . Aloe, en populär hus och trädgård anläggning som producerar en burn-mjukgörande gel, kallas luhui i Kina.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.