Vilka olika typer av allergi-test?

Allergi tester görs oftast genom att testa hud eller blod för förekomst av en reaktion på en allergen. Det finns tre huvudsakliga typer av allergi tester som används inom den moderna medicinen: hud provning, eliminering provning och radioallergosorbent test (RAST). Tester görs på huden är betydligt vanligare än laborationer om blod, eftersom huden tester är billigare och något mer tillförlitligt än ett blodprov. Andra testmetoder än de ovan nämnda finns också, som förvånansvärt enkla, men effektiva metoder som används av naturläkemedel läkare.

Inom kategorin hud tester finns det tre typer av tester ofta gjort. Den första av dessa kallas en transdermal test, där en liten rondell, fuktad med en lösning av allergen i fråga är tejpade mot huden för en period på 24 till 48 timmar. Om patienten är allergisk mot ämnet, en allergisk reaktion som kallas kontaktdermatit visas. Allergi testning med denna metod är relativt tillförlitlig, men andra, snabbare metoder också förekommer.

Huden prick test görs genom att placera ett par droppar en allergen i lösningen på personens hud. En nål används sedan för att repa eller sticka huden nog så att allergenet kan skriva in det. Om personen är allergisk, en upphöjd, kommer röda området utvecklas på huden. Ett intradermalt test fungerar på något liknande sätt. I denna metod för allergi prover, är allergenet injiceras i små mängder i huden.

Mer än en allergi kan testas för samtidigt på detta sätt. I en möjlig nackdel det intrakutana metoden är att det är betydligt känsligare än en hud stick test, och kan ibland ge ett falskt positivt. Detta innebär att testresultaten kommer att se ut som om det är en allergi mot detta ämne, där det verkligen inte.

När allergier i fråga är födoämnesallergier, eliminering metoden för allergi test används ofta. Som ett led i avskaffandet metoden, är de misstänkta allergener bort från personens diet för en period av veckor, och sedan återinförs en efter en. Maten allergi hittas om en allergisk reaktion inträffar strax efter en viss mat återinföras. Avskaffandet metod kan endast användas för att testa för icke-livshotande allergier.

Om en patient drabbas av allvarliga biverkningar av ett okänt allergen, blodprov är oftast den bästa metoden. Den RAST test är en av de typer av blodprov som används i detta fall. Blodprov mäta nivåerna av antikroppar i blodet, som produceras som en del av en allergisk reaktion. Endast ett fåtal RAST tester för, jämfört med antalet allergier som kan upptäckas genom huden tester.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.