Vilka är orsakerna till för tidig håravfall?

tidigt håravfall eller håravfall har många orsaker. Den vanligaste av dessa är androgen alopeci, även kallat manliga eller kvinnliga mönster skallighet. I detta tillstånd, förekomst av extra hormoner, testosteron och DHT påverkar växtperiod hår, som orsakar mer än de vanliga utgjuta hår och död hårsäckar. I minst 90% av fallen, är för tidigt håravfall beror på androgen alopeci.

Håravfall hos kvinnor, särskilt när de når slutet av trettiotalet och fyrtiotalet och börjar producera mindre östrogen, kan knytas till denna förlust av östrogen. Kvinnor som varit gravida har upplevt särskilt tjocka och glänsande hår under graviditeten på grund av extra östrogen. När östrogennivåerna sjunker, hårväxt avtar, och några folliklar kan dö. Östrogenbehandling kan bromsa tidigt håravfall, men det finns några nackdelar med att använda den. Det framgår av en mycket högre risk för vissa cancerformer och hormonbehandling används nu med mycket mindre ofta.

Forskare pekar också på många läkemedel som kan leda till för tidigt håravfall. Till exempel kan sköldkörtelhormon orsaka hår till skjulet, men brist på sköldkörtelhormon kan även skapa håravfall. Visst mediciner som de som används för kemoterapi orsaka tillfälliga tidigt håravfall, som växer tillbaka efter avslutad behandling. Vissa läkemedel för affektiva störningar och beslag, liksom karbamazepin (Tegretol?), Används ofta av människor med bipolär sjukdom kan leda till för tidigt håravfall, som kan ett antal antidepressiva medel. Mediciner som lista håravfall som biverkning inte nödvändigtvis att håravfall är försäkrade eller kommer att bli betydande, bara att det finns en potential för att förlora håret.

Undernäring kan påverka hårväxten och leda till förtida håravfall. När en person allvarligt är undernärda eller en person som har ett tillstånd som colon irritabile, det organ som antingen inte har tillgång till eller inte kan absorbera nödvändiga vitaminer och mineraler. När undernäring är en faktor, kan skallighet resultat även i mycket små barn. Återigen innebär detta håravfall inte nödvändigtvis medför död hos hårsäckar, och om tillräckligt med näring uppnås, kan tidigt håravfall vara tillfällig.

Ett annat villkor som kan resultera i ojämn skallighet är trichotillomania, en sjukdom som kännetecknas av ett tvångsmässigt önskan att dra ut håret. Trichotillomani anses liknar tvångssyndrom och kan svara på behandling med vissa antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi. Även om det fortsätter, överdrivet att dra ut i håret kan skada hårsäckarna till den punkt där de inte längre fungerar. Det är bäst att behandla detta tillstånd tidigt när det är möjligt, för att undvika sådana skador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.