Vilka är de vanligaste matsmältningsproblem?

De vanligaste matsmältningsproblem inkluderar gas, diarré, förstoppning, halsbränna, kolit och irriterad tarm (IBS). Dessa komplikationer kan utgöra en stor olägenhet för dem som upplever dem. Smärtan är ofta förknippad med många av dessa gemensamma matsmältningsproblem. De kan också orsaka mycket allvarliga problem, som kräver sjukhusvistelse, eller till och med leder till döden.

Gas är ett vanligt tillstånd att alla människor upplever på två olika sätt, antingen genom rapningar or väderspänning. Det kan dock bli ett problem när mer än den normala beloppet erhålls. Ofta kommer denna vara förenad med viss grad av obehag. Gas kan göra en individ känner sig uppsvälld och kan orsaka buksmärtor, såsom magkramper. Det finns över receptfria läkemedel som kan minska mängden gas en erfarenheter.

Diarré kan också vara ett pinsamt och obekvämt obehag, eller en av de mest allvarliga matsmältningsproblem. Ansvarig för att döda mer än 2 miljoner människor varje år i outvecklade delar av världen, har sitt dödande förmåga dokumenterat många gånger. Det stora problemet med diarré är att det orsakar uttorkning. Därför bör personer som drabbats av detta problem se till att fylla på vätska när så är möjligt.

Colon irritable är en vanlig orsak till diarré. Detta är en av de mest smärtsamma matsmältningsproblem, och vissa kan även kräva sjukhusvård, om smärtan blir för outhärdlig. Även om den exakta orsaken till IBS är okänd, innebär behandling vanligen medicinering för gas och diarré, samt ändringar i kosten.

Förstoppning betraktas allmänt som motsatsen till diarré. Den kännetecknas av en oförmåga att producera avföring, eller om avföring produceras, avföringen är i allmänhet hårt, och i form av små, runda pellets. Detta är en av de matsmältningsproblem som också kan producera magkramper.

Ett annat vanligt problem är halsbränna, även känd som mag-esofagus reflux, som också kan orsaka stor smärta. Detta villkor uppstår när den nedre sfinktern i matstrupen öppnas utan anledning. Som gör att maginnehållet upp i matstrupen och halsen. Det kan orsaka obehag både i halsen och hela bröstet. Beroende på svårighetsgrad kan det behandlas med antingen över disk medicinering eller av receptbelagda läkemedel. Övervikt bidrar till problemet.

kolit är ett problem präglas av sår i tjocktarmen och ändtarmen. Kramper, feber och blodig diarré är några av de symtom i svårare fall, men lindriga fall kan kännetecknas av minskad aptit, anemi och andra problem som är svåra att upptäcka. Merparten av tiden kan man behandlas med läkemedel, men i vissa fall kan kräva operation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.