Vilka är de olika typerna av whiplashskada?

Whiplash är ett tillstånd oftast inträffar under en bilolycka eller någon annan situation där halsen är huvudinriktningen framåt plötsligt. Det finns en mängd olika symptom i samband med whiplash, vanligast förekommande i nacke och rygg. För att bestämma typ och svårighetsgrad av en whiplashskada, bör de som har varit inblandade i en bilolycka ses av en läkare.

I allmänhet är whiplash skada i nacken muskler och senor som utövas på ett sätt som halsen inte var konstruerad för att tåla. Detta resulterar i STUKNING och slita av mjukdelar i nacken. De flesta gånger, whiplash skada leder till en ömhet och stelhet i nacken. Mängden obehag upplevs beror på den totala svårighetsgraden på halsen påfrestningar.

I vissa fall ryggen kan också vara inblandade i en whiplashskada. Om kraften är stark nog, kan musklerna i ryggen sträckas längre än de i allmänhet kan gå. Detta kan resultera i en svår ryggvärk, stukningar, och tårar muskel i övre eller nedre delen av ryggen. Sedan tillbaka relaterade whiplash i allmänhet kommer från en allvarlig omständighet är smärtan allmänhet mycket värre än när skadan är begränsad till halsen.

Många gånger, symtom från en whiplashskada ta upp till 24 timmar ska visas. Detta innebär att även de som tror att de har rymt en olycka oskadad kan uppleva smärta senare. Av detta skäl bör alla som har en måttlig till svår olycka kontakta läkare. Läkaren kan känna igen nacke och rygg skador innan symptomen är närvarande, och erbjuda behandlingsalternativ på grundval av hur allvarlig skadan. För att bestämma svårighetsgraden av en whiplash skada, får läkare titta på en patients respons, upplevde stor smärta erfarenhet, ömhet och funktion av arm-och benmuskler.

Whiplash är i allmänhet behandlas med hängslen för att begränsa mängden rörelse nacke och rygg, samt med recept relievers smärta. I vissa mycket svåra fall kan patienten behöva läggas in på sjukhus för att noga följa några symptom och så att nacken och ryggen att läka. Mycket sällan och i allvarliga fall endast får ben, ryggmärg och andra områden i ryggraden skadas. I dessa fall kan ytterligare medicinsk behandling vara nödvändig.

Även de som är inblandade i en mild krasch kan utveckla whiplash symptom. De som börjar märka, ont i halsen, svullnad, smärta som strålar i armarna eller ryggen, yrsel, huvudvärk, eller vision ändringar bör söka läkarvård omedelbart. Detta kan bero på en whiplash eller relaterade skador, även om det kraschar eller olyckan inte var allvarlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.