Vilka är de bästa sätten att förhindra Melanom?

Basal celler, skivepitelceller och melanocyter finns det för olika typer av celler som bildar överhuden, som är det yttre lagret av huden. Hudcancer kan utvecklas från någon av de tre typer av hudceller. Basalcellscancer och skivepitelcancer hudcancer är vanligtvis inte allvarligt, eftersom de vanligtvis inte sprids till andra organ. Den tredje typen av hudcancer är melanom och det brukar vara det mest allvarliga, eftersom den kan metastasera, eller sprida sig till andra organ fort.

Det finns flera riskfaktorer förknippade med hudcancer, bland annat en släkthistoria och hög ålder. En av de största riskfaktorerna i samband med att utveckla melanom är överskott solexponering. Solexponering, särskilt under barndomen tycks öka risken att melanom som vuxen.

ultraviolett (UV) strålar kan tränga igenom huden och förändringar orsakar i hudcellerna. UV-strålningen släpps ut från solen och solarier. Exponering för UV-strålning har en kumulativ effekt, vilket innebär att mer solexponering en person blir, desto mer skada han eller hon kan ha på huden.

Även om vissa riskfaktorer, såsom familjens historia kan inte kontrolleras, finns det flera sätt att minska risken att melanom. Ett av de bästa sätten att förhindra melanom är genom att hålla sig borta från solen, från cirka 10:00 till 15:00, då ultravioletta strålarna är starkast. Personer som arbetar utomhus och kan behöva vara i solen under rusningstid bör överväga att bära långärmade skjortor som är gjorda av ett lättviktsmaterial.

Att använda solskyddsprodukter är också viktigt att förebygga hudcancer. Solskyddsmedel hjälper blockerar ultravioletta strålar från att tränga in i huden. Solskyddsmedel klassificeras med nivån på solskyddsfaktor (SPF) har, vilket helt enkelt betyder hur mycket skydd det ger. I allmänhet ett högre SPF ger längre solskydd. De flesta rekommenderar dermatologer solskydd med en SPF på 15 eller högre.

solskyddsmedel bör tillämpas om femton minuter före att gå utanför för att låta huden att absorbera det. Också återigen tillämpa solskyddsmedel varannan timme eller efter bad. Tänk, ultravioletta strålar kan ändå tränga in i jordens atmosfär på en molnig dag, bör därför solskyddsmedel användas. Andra sätt att förhindra melanom från utvecklingsländer hör hatt som blockerar solljuset från ansiktet. Solglasögon ger också några skyddar mot UV-strålar och bör användas.

Som med många typer av cancer är prognosen bättre om melanom upptäcks tidigt. Se en hudläkare årligen för att fastställa förändringar i huden. Se upp för förändringar i mol, som ökar i storlek, ändrar färg eller form. Kontakta din läkare så snart som möjligt om du märker förändringar, eller utveckla nya födelsemärken som har oregelbundna gränserna eller som är större än radergummit på en penna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.