Vad ska jag förvänta mig av en njurtransplantation?

Njurtransplantation eller njurtransplantation är normalt beaktas när njurarna är ett misslyckande, är det osannolikt att återhämta sig, och kommer inte att kunna göra det arbete som kroppen behöver för att leva. Erfarenhet av njurtransplanterade kan vara olika för varje person, och beroende på vad transplantation som ska användas. Det finns några saker gemensamt Men oavsett var folk får sin njurtransplantation.

Typiskt patienter diskutera riskerna mot fördelarna med att få en njurtransplantation med läkare som fått hantera sina njursvikt. Patienter bör besluta de är intresserade av transplantation, kan läkare hänvisa sedan dem till en transplantation centrum. Inte alla sjukhus utför njurtransplantationer, och vissa människor kan behöva resa ut ur sina hem område för att finna ett sjukhus som specialiserat sig på denna operation. Å andra sidan, vissa områden har flera anläggningar som utför njurtransplantation. Välja en kan betyda att göra några intervjuer, kontroll av vilka som tar sjukförsäkring, och få rekommendationer från läkare eller andra om varje sjukhus.

Vanligtvis kommer sjukhuset bedöma varje patient som vill ha en njurtransplantation för att avgöra lämplighet för operation. Allmänna hälsa och beteende kan undersökas, och huvudsakligen, läkare vill veta att en patient har alla markörer för att överleva de kirurgi och postoperativ vård. Vissa människor inte uppfyller kraven för transplantation.

Ett annat beslut för många människor är där för att få en njure. En person som kan finnas på en väntelista för en lång tid att få en njure kan se till vänner eller familj som kan skänka en, eller de kan be vänner eller familj om de är desperat sjuk och kommer inte överleva länge utan transplantation. Andra personer använder donerade organ, men dessa kan vara svårt att få och folk är noterade på prioritet för organdonation. Dessutom njurarna måste finnas ett nära nog matchen att det inte kommer att avvisas efter operationen.

När en njure är tillgänglig antingen genom frivilliga familj donation eller genom en anonym givare kommer patienter behöver vanligtvis att komma till transplantationscentrumet snabbt. De kan behöva bo nära den, eftersom organ har bara en viss tid där de kan användas. Med frivillig familjen eller donationer vän kommer inte denna brådska, men de beror på ett donerat organ från en okänd källa kommer att behöva stanna i närheten. Vissa personer kan redan vara på sjukhus ändå om det är terminal njursvikt.

Njurtransplantation operationer som är okomplicerad sista någonstans från fyra till åtta timmar och kan kräva mindre tid. Folk kommer vara under narkos, så det förfarande kommer tycks inte ta tid från ett patientperspektiv. När operationen är över, patienter vanligen överförs till intensivvårdsavdelning för de första dagarna så de får den mest noggrann granskning. Patienterna kan förvänta sig ett visst obehag på först, och de kan förvänta sig massor av tester från läkare och sjuksköterskor för att bedöma hälsa. Många patienter är tillräckligt återhämtade dock lämna sjukhuset på mindre än en vecka.

Så snart njurtransplanterade inträffar måste läkare börja ge anti-avvisande mediciner. Målet är att ge tillräckligt för att förhindra avstötning, utan att patienterna mår illa från att ta droger. Att hitta rätt balans kan ta ett tag. Vissa patienter inte längre stanna på anti-avvisande medicin för evigt och kan gå av dem efter en inledande period. En del patienter förkasta organ trots medicinering. Med framgångsrik transplantation och medicinering många personer kan återgå till normal verksamhet, men kommer att behöva mer frekvent läkarbesök för att bedöma fortsatt transplantation hälsa och allmänna hälsa.

Överlevnaden på njurtransplanterade kan variera från centrum. Eftersom denna tekniken hela tiden utvecklas, kan procentsatserna komma att ändras. Av de patienter som får en njurtransplantation från familj, vid årets slut 95% var fortfarande lever, och ca 90% av dem som får en anonym givare organ fortfarande är i livet. Detta sjunker till 80% på fem år. Är dock andelen lägre i fem år takt när en nära släkting match inte gav givaren njuren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.