Vad är transurethral resektion av prostata?

transurethral resektion av prostata eller TURP, är ett kirurgiskt ingrepp för behandling av godartad prostataförstoring. Förfarandet innebär att avskaffandet av prostatavävnad, med prostatan som nås via urinröret. Detta är en relativt icke-invasiv förfarande som ger ett bra resultat för upp till 90% av patienterna.

Godartad prostataförstoring är utvidgningen av prostata som inte orsakas av cancer. Även om detta är ett godartat tillstånd, kan den orsaka negativa bieffekter i många män, inklusive frekvent urinering i kombination med svårigheter att urinera, och ett ökat behov att urinera på natten. Prostataförstoring kan leda till njurskador och stenar i urinblåsan, vilket gör transuretral resektion av prostata ett viktigt förfarande för män med sjukdomen. Förfarandet kan också ge symtomatisk lindring för män med prostatacancer.

män som genomgår transuretral resektion av prostatakörteln rekommenderas av sin läkare att undvika att äta eller dricka i flera timmar innan förfarandet. Alla läkemedel som vidtas bör diskuteras med en läkare innan operation för att avgöra om de är säkra att ta. Män som tar vissa läkemedel, såsom blodförtunnande medel, kan rådas att sluta ta dessa tillfälligt innan förfarandet kan genomföras.

Under en transuretral resektion av prostata patienten får antingen en allmän eller en spinal anestesi. I det senare fallet kommer han att vara medveten under operationen, men kommer inte att känna smärta. Under förfarandet en kirurg skär ett instrument som kallas en resectoscope in i urinröret. Den resectoscope är runt tolv inches (30 cm) lång och en halv tum (1. 25 cm) i diameter och är försedd med en ljuskälla och en elektrisk eller laser slinga som kirurgen tar bort överflödigt prostatavävnad. Proceduren tar cirka 60-90 minuter.

Även om detta är en icke-invasiv förfarande, kan det ta flera veckor att återhämta sig helt. Efter att ha släppts från sjukhuset, är män uppmanas att undvika att köra bil i minst en vecka, eftersom anestesimedel kan bromsa reflexer avsevärt. Dessutom bör ansträngande motion bör undvikas i flera veckor. De flesta män kommer att kunna återuppta sexuell aktivitet efter fyra till sex veckor förutsatt att inga allvarliga komplikationer eller biverkningar uppstår.

En del män kan uppleva biverkningar eller komplikationer efter transuretral resektion av prostata. Förfarandet är i allmänhet betraktas som säkra, dock, och de flesta män kommer inte att drabbas av allvarliga biverkningar. Eventuella biverkningar är urinvägsinfektion, smärta när man kissar, och inkontinens. Sexuell dysfunktion kan också leda till, eventuellt med erektil dysfunktion eller retrograd ejakulation. Det senare villkoret inte är smärtsam eller livshotande, men kan orsaka minskad sexuell känsla. Retrograd ejakulation kan också minska fertiliteten, eftersom villkoret involverar frisättning av sperma till urinblåsan under utlösningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.