Vad är några reumatoid artrit symptom?

Reumatoid artrit (RA) är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av skador på synovialvävnad, vilket leder till ledvärk och nedsatt rörlighet. Eftersom det är en kronisk inflammatorisk sjukdom, får reumatoid artrit går långt utöver typiska artrit symptom och är inte isolerade på lederna. I själva verket kan vissa reumatoid artrit symptom tyder avancerade komplikationer. Till exempel kan inflammation uppstå under huden och i lungor och hjärtsäck, skyddande säck som omger hjärtat. Reumatoid artrit symptom kan även finnas i sklera eller fibrös vävnad i den vita delen av ögat.

Den primära mekanismen bakom detta tillstånd börjar med oseriösa vita blodkroppar. Vanligen är dessa celler transport invaderande bakterier och virus genom blodet för eliminering. På grund av skäl inte helt klarlagd, samma celler bosätta sig ibland i ledhinnorna den linjen leder i stället. Som ett resultat uppstår den vanligaste av reumatoid artrit symptom snart, inflammation. Vanligtvis det första lederna vara inriktade är de mindre i händer, fötter och även ryggraden, även de större lederna kan drabbas när som helst.

Reumatoid artrit symptom skiljer sig från andra former av artrit, såsom artros. För det första tenderar de att uppträda symmetriskt, vilket innebär att tecken på sjukdomen befinner sig i motsatta leder på båda sidor av kroppen samtidigt. Dessutom kan reumatoid artrit symptom eventuellt orsaka vissa missbildningar, främst i fingrar och händer. Några av de medicinska termer som tillskrivs dessa missbildningar är ett tecken på deras svårighetsgrad, t. ex. z-tummen och svanhals.

Förutom smärta, svullnad och stelhet i lederna, kan reumatoid artrit symptom även rodnad av ytan huden på det drabbade området. I själva verket konsekvent röda och svullna fingrar och händer är vanliga. Som tidigare nämnts kan symtom uppträder under huden i form av reumatiska noduli vanligast på armarna. Kan dock reumatoid artrit symptom inkluderar även några oväntade tecken. Viktminskning, tillfällig feber och trötthet kan också följa denna sjukdom. De flesta reumatoid artrit kommer att drabbas av anemi också.

Kvinnor är tre gånger större risk att uppleva reumatoid artrit symptom än män. Omkring 15-20 procent av dem som diagnostiserats med detta villkor får också extra-artikulär komplikationer som påverkar andra delar av kroppen, inklusive organ. Detta villkor vanligaste effekterna vuxna, med tecken på debut som förekommer oftast i åldern 40 och 60. Kan dock reumatoid artrit drabbar någon i alla åldrar, inklusive barn. Medan det finns behandlingar som är tillgängliga för att hantera reumatoid artrit symptom finns det inget botemedel mot denna sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.