Vad är några olika former av preventivmedel?

nr preventivmedel, utom avhållsamhet är 100% effektivt mot att förhindra graviditet. Alla preventivmedel metoder är benägna att mänskliga fel, och varje metod kan misslyckas även om den används på rätt sätt.

födelsekontroll metoder kommer i många olika typer. Dessa är barriärmetoder, hormonella metoder, spiraler preventivmedel (IUP), naturliga metoder, permanent sterilisering, och efter sexuell kontroll aktivitet födseln. Alla dessa metoder har förtjänster, och alla har risker. Endast barriärmetoder som manliga och kvinnliga kondomer minskar risken att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar (STD).

Den manliga Kondomen är förmodligen mest kända av de alternativ som preventivmedel. Detta är en latex hölje utanpå penis vid sexuell kontakt och umgänge. När de används korrekt enligt anvisningarna, är kondom bedöms till mellan 87-90% effektivt som preventivmedel. Kvinnor kan i stället använda en kvinnlig kondom som preventivmedel. Detta sätts in i slidan upp till åtta timmar före kön. Det är inte så effektiv som den manliga kondomen, den kommer att förhindra graviditet cirka 79% av tiden.

Många använder spermiedödande med antingen kondom som en extra form av skydd. Också vara en barriärmetod kan spermiedödande medel komma i form av gel, stolpiller eller skum som placeras i kvinnans vagina. Deras främsta funktion är att döda någon spermier in i slidan.

Ett annat hinder preventivmedel är membranet. Detta är också in i kvinnans vagina före samlag, och används med spermiedödande medel eller skum. Membran är endast tillgängliga genom recept och en skall vara försedda med lämplig storlek genom en gynekologisk undersökning. De är cirka 82% effektiva för att förhindra graviditet. Liknande på membranet är en annan form av barriärmetod kallas livmoderhalscancer cap. Detta är tillgängliga genom recept och passar över livmoderhalsen. Det är alltid används tillsammans med spermiedödande medel som extra skydd. Livmoderhalsens locket har ungefär en 80% effektivitet takt.

Svampar, en annan barriärmetod, kan köpas över disk. Dessa är placerade över livmoderhalsen och släpp spermiedödande medel. De löper risk för lossnar vid samlag och är ca 64-82% effektiva för att förhindra graviditet.

kopparspiral, en enhet implanteras i livmodern, är också en barriärmetod. Det finns två huvudsakliga typer av spiral, en som innehåller koppar och en som innehåller hormoner. När spiralen frisätter hormoner, det handlar om 98% effektiva. Båda typerna av spiralen förhindra graviditet genom att påverka hur spermierna reser till ägget. Men det medföra risker för biverkningar som inflammation i lilla bäckenet. Om en kvinna blir gravid med en spiral implantat i livmodern, har graviditeten en 50% chans slutar i missfall.

Hormonella metoder för födelsekontroll som används för att begränsas till "P-piller," en daglig dos av hormoner som hindrade ägglossningen hos kvinnor. Dessa doser har förändrats över tid, och kvinnor kan nu använda piller som är mycket lägre i hormoner. Dessutom är ett hormon patch nu som ersätts varje vecka. Det finns också hormoninjektioner tillgänglig. Detta gör att glömma att ta p-piller minskar risken-en behöver bara komma ihåg att byta plåster en gång i veckan eller få regelbundna injektioner. Hormon preventivmedel visar ca 97% effektivt för minskning av graviditeten.

Morgonen efter-piller är ett "efter sex" piller som kvinnor kan ta efter oskyddat samlag. Det innebär att en mycket hög dos av hormoner för att förhindra graviditet eller ägget implantation. Morgonen efter-piller medför en 75% effektivitet sats för att förhindra graviditet.

Naturlig födelsekontroll, ofta kallad rytm-metoden är en process för att räkna dagar till rimligt förutsäga när en kvinna har ägglossning. Under denna tid är sexuell aktivitet undviks. Kvinnor kan också analysera kroppstemperatur och vagina slem för att förutsäga ägglossning. Detta kan fungera ganska väl med kvinnor med regelbundna cykler, men oregelbundna cykler kan göra ägglossning mycket svårare att förutsäga. Det är svårt att mäta effektivitet med naturliga metoder. Varje oskyddat sex ökar drastiskt risken för graviditet.

ständiga sterilisering kan vara ett preventivmedel alternativ för människor som aldrig vill ha barn. Det finns två former. Män kan ha en vasektomi, där trummorna som ger spermier att testiklarna klipps. Alternativt kvinnor kan genomgå äggledarna ligering, där rören som leder från äggstockarna till livmodern kapas. Av dessa är en vasektomi en mycket mindre invasiv förfarande, normalt i en doktorn. Tubal ligering kräver kirurgi och narkos. Båda metoderna kan vara mycket effektiv, men vanligtvis tar flera månader att avgöra. Permanent sterilisering visar sig vara ca 100% effektivt när kroppen inte själv läka vägar till testiklar eller livmoder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.