Hur vet jag om jag har svullna lymfkörtlar?

Den mänskliga kroppen har mer än 600 lymfkörtlar, och dessa är viktiga sjukdomen kämpar agenter. De är ett nätverk av celler som innehåller lymfocyter och makrofager, vita blodkroppar som angriper sjukdomen i kroppen och bryta ner det för destruktion. När lymfknutor måste gå in åtgärder för att bekämpa ett virus, bakteriell infektion eller någon annan förekomst av främmande celler, kan de svälla. De går från att vara omkring ärtstora i diameter något större eller mycket större än så och de kan känna hårt eller vara smärtsamt att ta på.

När folk har lätt svullna lymfkörtlar, kan de inte kunde berätta, men ibland lymfkörtlar kommer att svälla till en punkt när de känner sig hårt eller kan kännas med en lätt beröring. Det finns flera ställen att kolla om noder känner utvidgade och dessa kan innehålla precis under käklinjen och runt halsen, i armhålorna och på båda sidor av ljumskarna. Det rekommenderas att man inte peta och produkter dessa områden, eftersom det kan irritera noder ytterligare. Om en lätt beröring orsakar smärta eller kan tydligt känna härdade eller svullna noder, är det oftast dags att kontrollera detta med en läkare, speciellt om andra symtom på sjukdom är närvarande eller om endast en eller två noder verkar svullen men är mycket större.

I allmänhet bör du kontakta en läkare om en lymfkörtel känns större än hälften en tum (1,27 cm) över och förblir så i minst en månad, eller om det är mer än en tum (2,54 cm) över. Om svullna lymfkörtlar är närvarande med hög feber, extrem halsont, hudutslag eller rodnad över noden är detta också uppgift att kontakta en läkare. Löper risk för sjukdomar som beror på autoimmuna sjukdomar som hiv /aids kan ha olika protokoll för när man ska kontakta läkare, och plötsligt svullna lymfkörtlar på barn borde vara anledning till oro tidigare.

När svullna lymfkörtlar finns, kan de mindre eller allvarliga sjukdomar. Det är vanligt när folk har tillstånd som mono ha lymfkörtel svullnad runt hals och hud över noderna kan vara röd. Mono åtföljs av extrem trötthet och ofta mycket ont i halsen, och det är viktigt att få detta tillstånd diagnostiseras.

Svullna lymfkörtlar kan också indikera förekomst av bakteriell infektion som STREP hals eller septikemi (infektion i blodet). Det finns andra förhållanden som kan orsaka lymfkörtlar sväller, bland annat cancer av vissa slag, särskilt lymfcancer, hiv, många andra autoimmuna sjukdomar, och några parasitinfektioner. Villkor som katten klösa feber kan leda till kroniska svullna lymfkörtlar, särskilt i barnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.