Hur kan jag sluta känna skuld om allt?

Det finns tillfällen när en känsla av skuld kan motivera oss att gottgöra, ändra ett destruktivt mönster eller äga upp till en ogärning. När fel har rättas till, denna känsla av skuld är ofta ersätts med en känsla av lättnad eller moraliska balans. Men vad händer när en känsla av skuld aldrig helt går bort, är eller ersättas av en ännu större känsla av skuld eller skam? Hur kan en person sluta känna skuld när han eller hon förstår på en intellektuell nivå att han eller hon inte har begått några faktiska oegentligheter eller skamlig handling?

En av orsakerna till en person som kanske inte har förmågan att sluta känna skuld är uppväxt. Ett barn som har blivit orättvist skulden för de oförrätter som andra, till exempel besluta att absorbera dessa känslor av skuld snarare än trappa upp situationen eller konfrontera den verkliga boven. Det kan vara lättare att acceptera skulden för en mindre överträdelse stället utlösa ett ännu större konfrontation med de verkliga syndarna. Med tiden kan en passiv barn inte att kunna sluta känna skuld för antingen överträdelsen själv eller hennes oförmåga eller ovilja att försvara sig själv eller på rätt sätt flytta på sig skulden. Denna tidiga mönster att acceptera skuld andra kan göra det svårt för en vuxen att sluta känna skuld om tidigare händelser.

Ett annat skäl kan vissa personer inte kan sluta känna skuld är på grund av långa minnen och få möjligheter att förena dem. Det är inte ovanligt att spela specifika minnen om och om igen, särskilt de som lämnar oss med starkt blandade känslor av skuld, förlägenhet eller skam. En händelse som utlöser känslor av skuld i en person kan faktiskt vara en blip på radarn för andra. Om du vill sluta känna skuld för tidigare händelser, kan du överväga psykoterapi eller andra former av personlig rådgivning som uppmuntrar "samtalsterapi". Ibland blotta vocalizing en skuld-inspirerande minne kan hjälpa dig att övervinna det och minska dagens nivå på odefinierade skuldkänslor.

Ibland kan en persons egen personlighet verk mot dem när man hanterar skuldkänslor. En perfektionist som inte uppnår ett omöjligt mål, till exempel, kan straffa sig själv med onödiga skuldkänslor för sin uppfattade bristen på fokus. En person med en tendens att vara ett folk behaga kan tortera sig själv med skuldkänslor om någon avvisar hennes närmanden på vänskap eller inte berömma hennes arbete på ett projekt. Att sluta känna skuld när någon anledning för skuld existerar, kanske du vill undersöka vad personlighetsdrag kan utlösa dessa känslor och vad som kan göras för att få perspektiv på dessa egenskaper först. När en perfektionist lär sig att leva med ofullkomlighet, till exempel, då han eller hon inte ska uppleva nästan lika mycket onödiga skuldkänslor.

En del tycker att de sluta känna skuld när de antingen har löst eller åtminstone gjort en ansträngning för att lösa tidigare oförsiktighet. Detta kan innebära att ringa en före detta klasskamrat eller en arbetskamrat eller vän och göra en formell ursäkt för något du kunde ha gjort eller sagt. Du kanske vill diskutera en skuld-inspirerande barndomsminne med någon som var där och kan försäkra er inga permanenta skador gjordes. Skuldkänslor kan också vara ett tecken på klinisk depression, så du kanske vill överväga att ha en läkare ordinera medicin för depression eller ångest.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.