Hur kan jag hjälpa till när mitt barn har mardrömmar?

Varje förälder förstår att någon gång kommer barnen att uppleva skräcken av att ha en mardröm. Hur föräldrarna väljer att närma sig dessa situationer kommer att göra en enorm skillnad i hur barnet reagerar på situationen, och även om en mardröm har någon kvardröjande konsekvenser. Här är några idéer om hur du kan hjälpa ditt barn när han eller hon upplever nattlig skräck.

En av de viktigaste sakerna att göra är att lyssna och förstå rädslan att mardrömmar sätta på en ung barnets sinne. Borsta dem som en ond dröm och att tala om för barnet att somna kommer att skicka meddelandet som du inte bryr dig om ditt barns rädsla. Istället låter barnet prata om vad som skedde i mardrömmen och hur kedjan av händelser filt. Talande ut det kan hjälpa ditt barn att sätta natten terror i perspektiv.

Desarmera den skrämmande aspekterna av mardröm också kan bidra till att flytta barnets tankeprocess i andra banor. Efter att ha talat om mardrömmar och vad som framkommit i dem, engagera sig i några enkla "tänk om"-spel. Vad händer om den eller den inte hade hänt i den mardröm, och detta istället andra mer positiva händelsen hade hänt? Hur skulle det förändra saker och ting? Denna enkla tanke övning kan ofta hjälpa barnet att känna kontroll över mardrömmar och förvandlar dem till söta drömmar genom att ändra händelser.

En annan viktig att hantera barns mardrömmar är att hjälpa dem att utveckla en känsla av att vara trygga och säkra i sina egna sängar. Detta kan ibland göras genom något så enkelt som att lämna dörren till sovrummet på glänt, så lätt spill i från hallen. En nattljus i rummet kan vara till hjälp. Samtidigt kan placera vissa föremål av trygghet som ett uppstoppat djur i sängen hjälpa till att mildra oro för det dåliga drömmar kommer tillbaka.

Identifiera ursprung mardrömmar. Drömmar kan utlösas av alla typer av stimulans, från att äta vissa livsmedel strax före sänggåendet för att titta på film eller TV-program. Om barnet mardrömmar tycks vara kopplade till någon särskild vakna fenomen, prova att ta bort det från det normala och se om mardrömmar börjar blekna bort.

Även mardrömmar är en del av livet även för vuxna, kan barns mardrömmar vara särskilt oroande. Om olika tekniker i hemmet inte verkar för att minimera påverkan och frekvens av mardrömmar, överväga att ta barnet till vårdpersonal för utvärdering. Ofta kan ursprunget till mardrömmar identifieras i en kort tid och enkla behandlingar återställer en behaglig nattsömn för de berörda barnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.