Hur berättar en vän att söka råd?

Du kanske har en vän som verkar riktigt bekymrad. Även om du kan lyssna och vara välvilligt inställda, kan du själv inte upp till uppgiften att verkligen hjälpa. När du ser en kompis göra samma misstag om och om igen, eller trassla in sig i skadliga förhållanden, eller när du ser en vän anslås tydligt tecken på psykisk sjukdom, kan det vara dags att råda dem att söka rådgivning. Berätta för en vän att söka råd kan vara mycket utmanande. Du kan riskera din vänskap, helt enkelt ignoreras på denna punkt, eller egentligen ilska någon. Det finns några sätt att hjälpa detta på minsta kränkande sätt som möjligt, men även i det vänligaste sätt, säger en god vän att söka råd inte nödvändigtvis inneburit att den vännen ta ditt råd graciöst eller tacksamt.

Berätta för vänner de behöver rådgivning bör inte reflex uttalande i ett samtal som kommer ingenstans. Skrik inte det på en vän som kränker dig genom deras ständiga dåliga val eller djup depression. Detta är inget sätt att närma sig frågan och kommer troligen bara att resultera i ett argument.

I stället noggrant planera bort en tid för att diskutera frågan. Det kan hjälpa att först göra lite läsning och forskning på egen hand så du har information, och eventuellt även artiklar eller böcker som du kan skicka in en vän. Till exempel, säger en vän har haft flera olika missbruk relationer. Hon verkar alltid välja människor som kommer att skada henne, möjligen fara för hennes liv och definitivt äventyrar hennes självkänsla. Har lite läsning om varför kvinnor väljer partner som sårar dem. Du kan även göra några telefonsamtal till lokala rådgivare eller stödgrupper för dessa kvinnor. Fråga deras råd om hur man råda din vän.

När du har samlat in information, bevaka hur du fras detta råd. Börja med att berätta för dina vänner hur mycket du hand om dem, och statligt lite om dina problem för dem. Berätta för dem att du inte har något emot att lyssna på sina bekymmer, men du känner att du inte ger dem råd tillräckligt väl för att du bara inte en expert.

Föreslå att din oro har fått er att göra lite forskning i frågan, eftersom du verkligen ville hjälpa, och att du har hittat Bok A, rådgivare B eller support grupp C, som du tror kan verkligen hjälpa dem mer än vad du kan. Erbjud dig att läsa igenom materialet med dem, gå med dem till en kurator eller delta i ett möte med dem. Stress som ni har föreslagit de söker rådgivning och andra metoder hjälper på grund av din djupa oro för dem.

Du kan få en rad olika svar när du berättar en vän att söka råd. De kan vara tacksamma, men förvänta dig inte det. De kan vara arga och anklaga dig för att inte vilja lyssna till deras problem längre. De kan titta på dig som om du galen för att göra ett sådant förslag. Du måste besluta om en väns situation så kräver dessa möjliga reaktioner. Om en vän är allvarligt problem, kan det vara väl värt att prova med förslaget även om det innebär irriterande, isolera eller upprörde din vän.

Om en vän agerar irriterad, upprörd eller arg på din förslag att söka råd, inte överge vänskap, om det inte har en negativ effekt på dig. Argumentera inte med dem. Släpp ämnet, lämna kanske dem en bok eller artikel att läsa, och kommer inte tillbaka till ämnet för ett par veckor. I ett par veckor, ta upp frågan, fråga dem om de hade tid att läsa vad du lämnade dem och upprepa ditt erbjudande om stöd. De kan vara mer villiga att lyssna eller så kan de i stället snabbt stänga ner dig.

I slutändan söker ingen hjälp om de inte är beredda. Detta är den okontrollerade aspekten föreslår att en vän som de söker rådgivning. Du kan öppna dörren för metoder för att hjälpa men du kan inte pressa dem genom den. Om din vän är fortfarande övertygad om att inte gå på rådgivning, och deras problem inte skadar dig eller dina relationer, är en god och medkännande lyssnare, eftersom vänskap verkligen kan göra skillnad i människors liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.