Är Håravfall Ärvd från modern familj?

Håravfall är ett tillstånd där hår, oftast på toppen av huvudet, börjar falla ut och upphör att växa igen helt. Den vanligaste typen av håravfall kallas manligt håravfall, eller mer tekniskt som androgen alopeci, där håret tunnar tills det är slut borta från huvudet.

Hår växer på huvudet från ett antal olika hårsäckar. Den genomsnittliga personen har cirka 100. 000 folliklar på huvudet, som alla kan växa någonstans runt 20 olika hår under den tid som personen. När dessa folliklar sluta producera hår, de vanligaste typerna av håravfall förekomma.

I år har trott att håravfall är ett arv från moderns sida av familjen. Vissa studier har antytt att håravfall orsakas av förekomsten av överskjutande androgen receptorer i hårbotten. Detta sågs som resultatet av en genetisk skillnad, som beror antingen mer androgenreceptorer att bilda, eller för dem som har bildats för att vara mer stabil och mindre känsliga för att bryta ner.

Den gen androgen receptorn är bosatt på X-kromosom, som man ärver från sin mor. Som ett resultat, trodde man att orsaken till håravfall fördes vidare via modern, och kan vanligtvis spåras till morfar. Om morfar var utsatt för håravfall, har gemensamma visdom kommer sonson också vara känsliga.

Men sanningen verkar vara att håravfall ärvs inte mer ofta från modern än från far. Den mängd information i frågan är förvånansvärt glest och de flesta bevis för arv genom moderns sida kommer från ett 1916 studie med ganska skakiga metod.

Många tror nu att håravfall ärvs från både mamman och pappan, och att den faktiska mekanism genom vilken den är ärftlig är inte känd. Androgen receptor gener verkar vara en något förenklad förklaring, och behöver inte nödvändigtvis äga upp till stort urval studier.

De uppgifter som nu verkar visa att oavsett orsak, eller mer sannolikt orsaker till håravfall hos män, de har ett par egenskaper vi kan vara ganska säker på. Första på grund av den grupp av människor med håravfall, och sambanden mellan både far-son och moder till farfar-barnbarn skallighet, verkar det de gener som faktiskt är autosomalt, bosatt på varken X eller Y-kromosom. Det framgår även att de gener som ansvarar för håravfall har varierande penetrans, eftersom helsyskon inte nödvändigtvis har samma frekvens av håravfall. Slutligen verkar det som om gener som faktiskt är dominerande, och inte recessiv som var vid ett tillfälle trodde.

Det är förvånande att en fråga diskuteras så ofta har så lite information. Under de senaste åren, men framför allt eftersom kartläggningen av genomet, har börjat mer omfattande studier av håravfall hos män. Även om den ännu osäkert, är det sannolikt att inom de närmaste åren de gener som ansvarar för håravfall slutligen kommer att nålas ner, och vi kan säga en gång för alla om modern eller fadern är mer ansvarig för att leda gen längs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.