Vilka olika typer av sjukdomar Screening?

När en läkare anser att en person kan lida av en viss sjukdom, kan han skärmen henne att ta reda på. I många fall är dock sjukdom screening görs i avsaknad av klagomål och symtom. Detta är allmänt betraktas som ett positivt sätt för att bibehålla hälsan. Exempel på olika typer av sjukdomar screening inkluderar skolios, bröstcancer och hiv och aids.

På vissa ställen börjar sjukdomen screening vid ung ålder. Det finns många skolor som skärm barn för skolios. Detta är en sjukdom som gör ryggraden till kurvan onormalt. Kontrollera för att se om barn har detta villkor är ofta så enkelt som att ha en sjuksköterska köra fingrarna längs deras ryggar.

bröstcancerscreening är något som kvinnor starkt uppmuntras att göra. Kvinnor uppmuntras att granska sig själva hemma regelbundet. De också uppmuntras att ha en yrkesexamen årligen om de inte upptäcka misstänkta klumpar under tiden. Professionell sjukdom screening av det här slaget görs oftast på två sätt. Antingen en läkare använder sina händer för att känna efter avvikelser eller han genomför ett bröst X-ray som kallas ett mammogram.

Både män och kvinnor som är sexuellt aktiva ofta får undersökas för vanligaste sexuellt överförda sjukdomar. Det sätt på vilket detta sker beror på infektioner som behandlas. För infektioner som gonorré och klamydia, ett cellprov görs ofta. Detta innebär vanligtvis att samla in vävnader och celler från insidan av könsorganen med hjälp av en bomullspinne. Efteråt är provstickan analyseras för förekomst av dessa sjukdomar.

Herpes är dock en sjukdom som också är vanligt överförs via samlag. Ett cellprov är inte en effektiv sjukdom screening metod för detta tillstånd. Vårdpersonal instämmer att det bästa sättet att upptäcka herpes är att ta en kultur från en skada som tros vara orsakade av viruset. Det är också möjligt att testa blod för antikroppar orsakade av viruset.

Det finns globala initiativ för att uppmuntra människor att få screenas för hiv och aids. Att göra det är så viktigt att det finns en internationellt erkänd dag av medvetenhet. Många arbetsgivare sponsor provningar eller tillåta sina anställda att ta av för att få detta gjort. Denna typ av sjukdom screening varierar från plats till plats. Det kan handla om utvinning av blod eller det kan vara så enkelt som att ta bort celler och vävnader från insidan av munnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.