Vilka olika typer av multipel skleros?

multipel skleros (MS) är en sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. Det drabbar sällan människor på exakt samma sätt och över tiden har flera typer av multipel skleros identifierats. Samt de fyra huvudsakliga typer av multipel skleros, det finns många subtyper som kan användas för att beskriva olika former av sjukdomen. De fyra viktigaste typerna av MS är skovvis /förlöpande, sekundär progressiv, progressiv återfall och primär progressiv.

Skovvis /förlöpande multipel definieras av patienten med skov eller episoder av sjukdomen. Drygt 80% av de som lider av MS börjar med denna typ. Under ett återfall, kan patienterna upplever symtom inte visat tidigare, och kan också se andra upplevde symtom innan antingen förvärra, ändra eller inte vara närvarande. Under eftergift fasen symptomen minska och de effekter på grund av symtom som handikappande i armar och ben kan också minska eller kanske försvinna helt. Perioder av remission varierar kraftigt. Vissa kommer att uppleva ett par dagar av remission, medan andra kan uppleva månader eller år av remission.

Sekundär progressiv multipel skleros är vanligtvis en andra etapp av skovvis /förlöpande MS. Omkring 90% av dem med skovvis /förlöpande MS kommer att gå till denna typ. Eftergifter kännetecknas av försämring av sjukdomen, så att skov förvärras. I allmänhet efter ett tag finns det mycket få skov medan MS bara förvärras tills det centrala nervsystemet är helt påverkas. Denna process kan dock ta många år, och många med denna form av multipel skleros fortfarande kan leva ganska normalt och aktivt liv på grund av att utvecklingen inte är plötsligt.

progressiv multipel skleros kännetecknas av akuta attacker, med liten återhämtning under skov, som är få. Samtidigt gör representerar skov inte indrivning av det centrala nervsystemet, utan helt enkelt en paus innan större attacker. Ungefär 5% av de med MS har denna typ.

primär progressiv multipel skleros förekommer hos ungefär 10% av de med MS. Kroppen blir gradvis funktionshindrade, men personen tenderar att inte drabbas av akuta attacker. Denna typ av multipel skleros kan vara svårare att diagnostisera eftersom det inte finns några attacker tillkännager det sjukdomen. Ökade emellertid till successiv nedsättning av rörlighet, och funktionshinder brukar hjälpa diagnosticera sjukdomen inom några år av utveckling.

subtyper av multipel skleros komma ner till små detaljer. En subtyp kallade Devic's Disease angriper ryggraden och framför ögonen. Detta kan leda till smärta i ögonen, dimsyn, och akut synförlust. Vissa kan förlora färg differentiering vision.

Godartad MS är en subtyp av återfall /eftergift. Oftast en person har en enda attack och sedan sjukdomen går in i eftergift för en längre tid, ibland ett decennium eller mer. Maligna multipel skleros, däremot, är mycket allvarligt, och lyckligtvis sällsynta. Sjukdomen fortskrider på ett oerhört snabbt, och kommer troligen att medföra betydande funktionsnedsättning inom ett år efter insjuknandet. Denna subtyp kan också kallas akut MS eller Marburg är Variant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.