Vilka olika typer av cytostatika?

som cancer själv, läkemedel mot cancer finns i många varianter. Varje lämpar sig för en viss funktion, beroende på den särskilda målsättningen att patientens behandling. Flera breda kategorier kan användas för att klassificera läkemedel mot cancer, dock. Dessa omfattar traditionella cytostatika, "targeted therapy", och immunterapi, bland annat. En läkare val av exakt hur man ska behandla en patient med cytostatika beror på vilken typ av cancer i fråga, dess stadium av progression och preferenser av patienten. Cytostatika kan användas antingen ensamt eller i kombination med andra typer av behandlingsmetoder som strålbehandling.

Cytostatika är en av de mest kända klasser av cytostatika. De läkemedel som används vid kemoterapi medföra angriper celler som delar på hög, såsom aggressiva cancerceller. Tyvärr, de celler i benmärgen, hårsäckar och mag-tarmkanalen dela också i snabb takt, och behandlas på ett lika bryskt sätt av cytostatika. Detta leder till mindre blodkroppar, intestinal irritation och håravfall, som kan vara den mest kända biverkan av kemoterapi.

En annan, nyare grupp av cytostatika är känd som "targeted therapy". Som namnet antyder har den en mer specificerat tillvägagångssätt än kemoterapi. Snarare än att angripa alla celler som delar ofta, "targeted therapy" droger påverkar cancerceller tillväxt genom att blockera vissa typer av molekyler som cancerceller behöver för att genereras eller att dela sig. Målet med "targeted therapy" är att minska den skada som normala celler och samtidigt bekämpa cancer.

För cancertumörer att växa bortom en viss punkt måste de utnyttja blodtillförseln i de omgivande vävnaderna genom att bygga sina egna blodkärl. Om de inte kan göra detta, bromsar tumörens utveckling eller stopp. De cytostatika som kallas angiogenes-hämmare hålla nya blodkärl från att bildas. Detta idealiskt endast påverka tumören, eftersom en vuxen kropp inte bygga nya blodkärl, utom som en del i läkningsprocessen av en skada.

En av de mer spännande typer av cytostatika är de som kollektivt kallas immunterapi. Detta innebär i huvudsak att använda kroppens eget immunsystem att jaga och förstöra skadliga celler. Dessa läkemedel kan antingen träna kroppens immunsystem att känna igen cancerceller som fiender, eller de kan användas för att rekrytera immunsystemet att arbeta med droger själva. I det senare fallet, narkotika faktiskt terapeutiska antikroppar som ges som läkemedel. Deras närvaro sedan hoppa-börjar kroppens immunsvar mot tumörceller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.