Vilka är symtomen på B12-brist?

symtom på B12-brist är svårfångad och motsägelsefull i bästa fall. Problemet att fastställa om en saknas i denna nödvändiga ämne ligger i det faktum att praktiskt taget alla symtom är vanliga och typiska. Det enda sättet att vara säker på att en har en B12-brist är att besöka en läkare och få ett blodprov.

Till exempel kan symtom på B12-brist inkluderar svaghet, sömnlöshet, en öm tunga, blek hy och vita fläckar på huden. Symtomen kan också omfatta blödande tandkött, depression, migrän, minnesförlust, inkontinens, munsår, och aptitlöshet. Dessa är bara några av de möjliga indikatorer, och uppenbarligen kunde de lika gärna vara tecken på en mängd andra större och mindre sjukdomar. Istället för en B12-brist kan man lida av gingivit, huvudvärk, kräfta sår, eller den typ av bromsar minne som många gånger följer med åldrandet.

Det är dock B12 avgörande för en väl fungerande kropp, och de som misstänker att de har symtom på B12-brist vore klokt att ta deras oro på allvar. Vitamin B12 är avgörande för att skapa röda blodkroppar som transporterar syre till olika organ i kroppen. De flesta människor att förvärva B12 via äta lämpliga mängder av kött, mjölk, ägg och ost. Ibland dock människor antingen inte konsumera tillräckligt av dessa livsmedel eller deras kropp helt enkelt stoppar B12 absorption processen.

särskilt känsliga för symtom på B12-brist är veganer, mångfalden av vegetarianer som inte kommer att förbruka någon livsmedel från djur. På samma sätt ändå, oförutsedda förgrening av kirurgi, parasiter, bakterier, Crohns sjukdom, eller perniciös anemi kan hindra kroppen från att få vitamin B12 den så desperat behöver.

Om man har en rad olika symtom på B12-brist, och om de antingen kvar för en orimligt lång tid eller börjar försämras, då det mest kloka tillvägagångssättet är att schemalägga ett blodprov med en kvalificerad läkare. Detta test kommer att räkna antalet röda blodkroppar i blodprovet. Endast på detta sätt kan ett visst beslut fattas om att en är bristfällig på B12.

Som tur är behandlingen oftast enkelt. I vissa fall, en person som saknar tillräckliga nivåer av B12 kommer att få direkta injektioner. Antalet injektioner, och hur länge de måste tas in, beror till stor del på graden av brist. I andra fall, att helt enkelt ta B12 tabletter kommer att vara en tillräcklig behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.