Vilka är de olika typerna av tarmsjukdom?

tarmar, även kallad tarm, är en del av matsmältningskanalen. De sträcker sig från magsäcken till anus och omfattar två delar: tunntarmen och tjocktarmen, eller kolon. Intestinala besvär är en typ av sak som kan gå fel med tarmarna. Denna grupp omfattar tarmen twist, endometrios, polyper och irriterad tarm (IBS). Tarmsjukdom är en särskild kategori som inkluderar celiaki, kolorektal cancer, Crohns sjukdom, tarmfickor och divertikulit, gastroenterit, och ulcerös kolit.

Glutenintolerans, som också kallas celiaki eller nontropical glutenintolerans eller Gluten-känslig enteropathy -är en genetisk tarmsjukdom som skapar ett problem med kroppens hantering av gluten, hittade ett protein i vete, korn och råg. Intag av gluten resultat i kroppens immunförsvar att reagera på ett sätt som skadar tunntarmen. Symtomen varierar från inget till buksmärta och diarré, men behandlingsrelaterade upprätthålla en glutenfri kost-kräver bara påhittighet, vård och viljestyrka.

tarmsjukdom kolorektal cancer rankas som nummer fyra på listan över de vanligaste cancersjukdomar för både män och kvinnor. Det är mer sannolikt hos människor som antingen har polyper som kan utvecklas till cancer, en fettrik kost, familj eller personlig historia av kolorektal cancer, eller antingen Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Screening, ofta med koloskopi, rekommenderas för folk, när de väl tur 50. Symptomen inte nödvändigtvis visas omedelbart, men blod i avföringen, kan förändringarna i tarm vanor, och obehag uppstår.

Crohns sjukdom, som också är känd som regional enterit eller regional ileit kan manifesteras som en inflammatorisk tarmsjukdom, men det är inte nödvändigtvis en intestinal sjukdom: det kan också orsaka inflammation någonstans i matsmältningssystemet. Det är ofta, men finns i ileum. Det är vanligast hos unga vuxna, och kan orsaka buksmärtor, diarré, viktnedgång, och andra symptom. Det går ibland in i remission, under vilken tid, kommer den person som skall symtomfria.

Tarmfickor och divertikulit är relaterade tarmsjukdomar. I vissa människor, diverticula, eller små påsar, utveckla i tjocktarmen, som kallas tarmfickor. Människor som har det mesta inte har symtom, och det är ofta behandlas endast med lätt smärtstillande och en fiberrik kost. Divertikulit kommer om när diverticula bli infekterade. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd där infektion måste behandlas.

tarmsjukdom gastroenterit, som ibland kallas maginfluensa , faktiskt är ett namn som beskriver flera olika händelser, där vissa agent-om bakterier, parasiter eller ett virus orsakar en inflammation i tarmarna. Viral gastroenterit är den näst högste sjukdom i USA. Handhygien är det bästa sättet att förhindra dess spridning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.