Vilka är de olika typerna av cervixscreening?

Rekommenderad tid mellan hals-filmer och metod för screening varierar mellan olika patienter, och är beroende av ålder, riskfaktorer och tidigare sjukdomshistoria. En viktig metod för cellprov från livmoderhalsen är Papanicolao test. Även känd som Pap-test eller Pap smear granskas celler som har samlats in från livmoderhalsen, halsen-liknande område i livmodern. Cellerna sedan placeras i en bild och bevaras innan den skickas till ett laboratorium för utvärdering.

En Pap-test typiskt detekterar onormala celler som kan vara en föregångare till cancer. Cellprov kan upptäcka ett tillstånd som kallas cervixdysplasi, vilket är en precancerösa onormala cellerna. En Pap-test också kan upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen innan de blir maligna.

humant papillomvirus (HPV) screening är ett värdefullt inslag i livmoderhalscancer screening för cancer. HPV är en stam av genitala vårtor som kan vara en predisponerande faktor i utvecklingen av livmoderhalscancer. HPV-test kan identifiera olika stammar av viruset. HPV-screening kan utföras på kvinnor efter ett Pap-test upptäcker onormala livmoderhalscancer förändringar. Om HPV-testet visar hög risk stammar av HPV, ytterligare livmoderhalscancer screening test kan rekommenderas.

bäcken undersökningar kan vara ett användbart cervixscreening test, eftersom under tentamen, könsorganen-inklusive vagina, livmoder, äggledarna och äggstockarna-kan palperas att upptäcka utvidgning eller oegentligheter. Urinblåsan och ändtarmen vanligen palperas och utvärderas för missbildning, också. Livmoderhalscancer framgångsrikt kan behandlas när upptäcks tidigt. Både Pap-test och bäcken tentamen normalt kan utföras på läkarmottagningen med minsta möjliga obehag.

En slinga elektrokirurgiska excision förfarande (LEEP) är ett cellprov från livmoderhalsen förfarande samt en behandling. LEEP använder en tråd slinga som är ansluten till en elektrokirurgiska generator, den elektriska strömmen fungerar som en kniv, skär bort onormal cervikal vävnad. Detta orsakar uppvärmning och spruckna onormala dysplastiska celler. Det punktskatter också och samlar cervikal vävnad som kan skickas till patologiska laboratoriet för vidare cellulära utvärdering. Det kan finnas obehag efter det förfarande som kan lindras med över disk smärtstillande.

Cervikal biopsier är ett cellprov från livmoderhalsen förfarande som tar bort ett vävnadsprov av livmoderhalsen. Den vävnadsprov vanligen undersöks för att avgöra om cancerceller är närvarande. En livmoderhalsen biopsi kan göras om ett Pap-test visar onormala cellförändringar. Olika metoder av livmoderhalscancer biopsi kan ta bort olika mängder av cervikal vävnad. En kotte bort biopsi en kil av cervikal vävnad i form av en kon, och ett endocervical biopsi tar bort livmoderhalsen vävnad genom att skrapa den med ett instrument.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.