Vilka är de olika typerna av Tongue störningar?

Människor i alla åldrar kan uppleva flera olika typer av tunga besvär till följd av dålig munhygien, infektioner, genetiska tendenser, och olika bakomliggande sjukdomar. De vanligaste tunga sjukdomar omfattar geografiska tunga, hårig tunga, glossit, och cancer. De flesta problem som påverkar tungan orsakar endast liten obehag och måttliga förändringar i utseende, och är oftast lätt att behandla. Tongue cancer kan dock leda till allvarliga komplikationer om den inte erkänns och behandlas omedelbart av läkarkåren. En individ upplever några symptom på tungan störningar bör rådfråga en läkare för att fastställa de bästa behandlingsalternativen.

Geografisk tunga är en vanlig sjukdom som orsakar delar av tungan för att bli onormalt smidig och rött. De små knölar på tungan kallas papiller tenderar att försvinna i fläckar. Villkoret tror man att uppstå höga spänningar, allergier, eller förändringar i hormonnivåerna. Dessutom personer med en familjehistoria av geografisk tunga löper en större risk att utveckla sjukdomen någon gång i sitt liv. Detta tillstånd är vanligtvis inte smärtsamt, och ofta går bort på egen hand efter några månader med regelbunden borstning och sköljning.

Hårig och missfärgad tunga störningar uppstå när papiller tur mörka och växa ovanligt lång. Dessa skador är vanligtvis inte åtföljs av smärta eller andra komplikationer, och beror ofta på dålig munhygien, reaktioner på läkemedel, eller tobaksbruk. En enskild kan oftast behandla en hårig eller missfärgad tunga genom skrubbning med en tandborste, sköljning med en muntlig bedövningsmedel, undvika rökning, och konsumera hälsosamma livsmedel och drycker.

En person med glossit upplevelser typiskt inflammation, svullnad, och utjämning av hela tungan. Glossit kan orsakas av alltför tobak, bakteriella infektioner, allergiska reaktioner, anemi, eller vitamin B-12 brister. De flesta människor upplever något obehag och svårigheter att tugga och svälja mat på grund av irriterad vävnad på tungan och inre mun. Läkare tyder vanligtvis att villkoret behandlas hemma genom att upprätthålla en god munhygien, sluta röka och undvika sura eller kryddstark mat. När orsaken fastställs vara blodbrist eller vitaminbrist, en läkare kan ordinera läkemedel eller tillägg för att behandla de bakomliggande förhållandena.

Ibland är tungan störningar på grund av uppkomsten av cancer i munnen. Tongue cancer kan ha genetiska länkar eller vara relaterade till långsiktiga tobak och alkohol, bland andra orsaker. Individer som märker små röda och vita fläckar på tungan, oregelbundet formade knölar och smärtsamma förändringar bör genast uppsöka läkare. Läkare kan utföra biopsier och fysiska undersökningar för att göra en cancerdiagnos och skapa effektiv behandling planer för sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.