Vilka är de olika typerna av Mage parasiter?

Mage parasiter parasitiska organismer som lever i mage eller tarm hos människor, som ofta orsakar svåra obehag, och i vissa fall lett till döden. Människor kan upprätthålla vissa mage parasiter under längre perioder, upplever endast lätta symptom, såsom förlust av energi och aptit, eller någon tarmproblem. Andra magen parasiter kan orsaka extrema akut svar mycket snabbt, vilket kräver snabb och effektiv behandling.

parasitmaskar är en av de största grupperna av magen parasiter och är en av de vanligaste. Hundratals olika typer av maskar kan leva i en mänsklig organism och varierar i storlek från mikroskopiska till tillräckligt stor för att linda runt armen. Det finns många olika sätt maskar kan smitta människor, men i allmänhet de ta sig in i kroppen via förorenade livsmedel. Ofta är detta livsmedel som har varit behäftade med vare sig människor eller djurs avföring, men det kan också vara direkt förorenade. Maskar kan också föras in i en organism via sexuell kontakt, bugg biter, eller helt enkelt genom att krypa in i munnen, öronen, eller näsan på en person.

Nematoda är den vanligaste gruppen av magen parasiter, och omfattar hakmask, spolmask, springmask, maskar hjärta och trikiner. Av dessa rundmaskar är de vanligaste, med mer än en miljard människor smittade i världen. Även om inte livshotande i de flesta situationer kan rundmaskar orsaka svår smärta, liksom utslag, astma och i fråga om ett omfattande angrepp, allvarlig tarm blockeringar och skador.

En annan stor grupp av magen parasiter är protozoer, eller encelliga, parasiter. Den mest kända av dessa är amöbor, medan andra omfattar neospora, Cryptosporidium och Giardia. Amoebic dysenteri orsakas av en infektion av Entamoeba histolytica och är oftast sprids via förorenat vatten. Amöbor kan orsaka allvarliga tarm smärta, diarré, kräkningar, och i allvarliga fall lever komplikationer. Ofta människor misstag så kallade "resenärens sjukdom" för amoebic dysenteri, när det i praktiken i allmänhet väckt den med en enkel virusinfektion.

Giardia är den vanligaste magen parasit på planeten, och i allmänhet tas upp i kroppen genom att dricka förorenat vatten. Miljontals Giardia protozoer linje väggarna i tunntarmen, suger upp alla tänkt näringsämnen som absorberas i kroppen. Människor som har Giardia i allmänhet erfarenhet gas och lös avföring, frossa och febersjukdomar svettningar, diarré och svåra magsmärtor. Om den lämnas obehandlad kan Giardia ge upphov till att bli undernärda och allvarligt äventyra immunsystemet.

Även om det kan vara svårt att korrekt diagnostisera en specifik parasitinfektion som enbart bygger på symtom, mage parasiter kan lätt diagnostiseras genom att behandla ett avföringsprov för att testa för labb. Behandling av magsäcken parasiter varierar från huskurer med få biverkningar, till intensivt antiparasitära läkemedel som kan ha allvarliga negativa effekter på lever och andra organ. Det finns en skola som rymmer de flesta är i själva verket att det pågår en viss låg nivå parasitinfektion, och främja genomgår at-home "parasit renar" för att eliminera parasiterna. Generellt är dock delar de flesta läkare inte denna uppfattning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.