Vad avgör vad Blodgrupp en person har?

Enligt den gemensamma ABO blodtypning process, en människas blod typ kunde A, B, AB eller O. Det är mycket viktigt att känna till ditt eget blod typ, liksom blod typ av make /maka och barn. Viktiga beslut om blodtransfusioner nödsituation blod kan behöva ske snabbt, så att denna information till hands för sjukvårdspersonal kan raka dyrbara minuter av den första triage processen efter ett trauma. En persons blodgrupp stor del avgörs av genetik, och ändrar inte genom sin livstid. Ett enkelt blodtypning Testet kan utföras bokstavligen helst av någon med hjälp av speciellt behandlade tester kort.

En av de viktigaste faktorerna som avgör blodgrupp familj genetik. Ett barn får olika källor av genetiska kod som kallas alleler från varje förälder vid tidpunkten för befruktningen. En av de alleler finns på kromosom 9 innehåller exakta blod typ av givare förälder, och klassas som A, B, AB eller O. En ytterligare faktor som kallas Rhesus faktor, vilket kan vara positivt eller negativt. Den faktiska blodgrupp om ett barn bestäms av den dominerande blodgrupp mellan de två föräldrarna. A och B är båda dominant över o, vilket betyder ett barn som får ett A blodtyp från fadern och en O blodtyp från mamman kommer att få ett A blodgrupp.

Därefter är A och B anses vara codominant, vilket betyder ett barn ärva ett A blodtyp från mamman och en B blodtyp från fadern kommer sannolikt att ha ett AB blodgrupp. Endast två recessiva O blodtyp gener från båda föräldrarna kommer att resultera i ett barn med en O blodgrupp. En O negativ blodgrupp anses vara en universell givare, eftersom den innehåller något som förefaller främmande för någon annans blod typ. De som har A-eller B positiv typer blodet inte ta emot blod infusioner av motsatt typ, eftersom kroppens naturliga försvar kommer att angripa inkommande blodkroppar som de skulle någon annan infektion.

En persons blodgrupp bestäms genom en enkel ABO test som finns på en läkarmottagning, blodgivarcentraler eller genom apotek. En droppe blod ligger på två separata provningar cirklar märkta A och B. Kortet har redan förberetts med torkade serum som innehåller anti-A och anti-B kemikalier. Om blod reagerar på en cirkel men inte B cirkel, då testarens blodgrupp anses vara A. En reaktion på båda cirklarna indikerar ett AB blodgrupp, medan en icke-reaktion på antingen cirkel anger en O blodgrupp . Reaktionen orsakas av de kemikalier på kortet kommer i kontakt med typ A eller typ B antigen på ytan av de röda blodkropparna. Anti-A reagerar med en A blodtyp och Anti-B reagerar med ett B blodtyp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.